Маска на Гай Фокс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Членове на групата Анонимните носят маски на Гай Фокс на протест срещу Църквата на Сциентологията в Лондон, 2008 г.

Маската на Гай Фокс е стилизирано изобразяване на Гай Фокс, най-известният член на Барутния заговор. Заговорът е опит да се взриви Камарата на лордовете в Лондон на 5 ноември 1605 г. с цел възстановяване на католическия държавен глава. Използването на маската има дълги корени като част от честванията на Нощта на Гай Фокс.

Стилизирано изображение на лице с огромна усмивка и червени бузи, широки мустаци, обърнати в двата края и тънка вертикална брада, проектирана от илюстратора Дейвид Лойд, започва да представлява по-широк протест, след като е използван като основен елемент в сюжета на „В като Вендета“, публикувана през 1982 г., и филмовата адаптация – през 2005 година. След като се появява в интернет форумите, маската се превръща в добре познатия символ на онлайн хактивистката група „Анонимните“, използвана различни антиправителствени протести по целия свят.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Guy Fawkes mask“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.