Масово убийство на кораба „Зонг“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Масово убийство на кораба „Зонг“
„Робският кораб“, картина на Джоузеф Търнър, вдъхновена от клането на „Зонг“
Жертви 142
Масово убийство на кораба „Зонг“ в Общомедия

Масовото убийство на кораба „Зонг“ е инцидент в дните след 29 ноември 1781 година, при който екипажът на английския робски кораб „Зонг“ изхвърля в морето 142 роби.

„Зонг“ е собственост за ливърпулско сдружение за търговия с роби, което е сключило застраховка за техния живот. Корабът превозва товар с роби от Африка към Антилските острови, но поради навигационна грешка се отклонява от курса си, поради което запасите му от вода за пиене се оказват недостатъчни. За да се спести вода част от робите са изхвърлени зад борда на няколко групи в последните дни на ноември и първите дни на декември 1781 година.

Собствениците на „Зонг“ изискват от застрахователите си да им изплатят стойността на убитите роби. Застраховката не покрива случаи на естествена смърт, но те претендират, че убиването на робите е било необходимо за запазването на останалите роби на кораба. Застрахователите първоначално отказват да платят, но съдът решава, че при определени обстоятелства умишленото убиване на роби е законно.

Съдебните дела между собствениците и застрахователите на „Зонг“ привличат вниманието на обществеността в Англия. Известният противник на търговията с роби Гренвил Шарп прави неуспешен опит да предизвика преследването на членовете на екипажа на кораба за убийство. Отзвукът от тези събития оказва силно влияние върху формиращото се аболиционистко движение.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Zong massacre“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.