Матей Бел

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Матей Бел
лутерански пастор, педагог и енциклопедист
Матей Бел 
Портрет от Йохан Якоб Хайд
Роден: 22 март 1684
Починал: 29 август 1749

Матей Бел или Матиас Бел (на немски: Matthias Bel, на унгарски: Bél Mátyás, на словашки: Matej Bel, на латински: Matthias Belius) е лутерански пастор и енциклопедист от Кралство Унгария. Описва се сам като „славянин по език, унгарец по народност и германец по ерудиция“.

Приноси[редактиране | редактиране на кода]

Матей Бел активно допринася в областта на педагогиката, философията, филологията, историята и теологията. Основател е на унгарската географска наука и пионер на описателната етнография и икономика.

Като учител, Бел пише учебници, въвежда за първи път обучението по природни науки и набляга на значението на илюстративните помощни средства, както и на експерименталното обучение. Методите му се разпространяват и имат модернизиращ ефект из цялото Кралство Унгария.

Като филолог, Бей е първият, изучавал староунгарската писменост (т.нар. „унгарски руни“) и еволюцията на унгарския литературен език. Редактира и публикува нова версия на превода на Гаспар Кароли на Библията. Пише граматики за унгарски, латински и немски език, като в граматиката по немски прави преглед на германските езикови общности и диалекти в Унгария. Проявява се и като плодовит преводач и редактор в областта на религиозната литература.

През 1735 година Бел подготвя проект за създаването на научна академия, базирана в Пресбург, днес Братислава. С това той се явява един от първопроходниците на Словашката академия на науките, създадена през 1942 година.

На негово име е кръстен Университета „Матей Бел“ в Банска Бистрица.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Matthias Bel“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.