Математическа гимназия „Атанас Радев“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Профилирана математическа гимназия „Атанас Радев“
Информация
Седалище ЯмболБългария
Основаване 1971
Вид гимназия
Навигация
Map of Yambol.png
42.4839° с. ш. 26.5031° и. д.
Местоположение в Ямбол
Сайт www.mgyambol.com

Математическа гимназия „Атанас Радев“ е средно училище в Ямбол, основано през 1971 г.

През годините на нейното съществуване възпитаниците ѝ са спечелили повече от 40 златни, сребърни и бронзови медали от международни олимпиади по математика, информатика, физика, биология, астрономия и др.

История на ПМГ Атанас Радев[редактиране | редактиране на кода]

Началото е учебната 1971/72 година. До този момент, някои ямболските средношколци и техните учители са постигнали значителни успехи на състезанията и олимпиадите по математика, започва дори да се говори за ямболска школа по математика, което създава добри предпоставки за основаването на гимназията. Тогава в Ямбол, със заповед на министъра на народната просвета, е открита математическата гимназия, което трябва да спомогне за затвърждаване на големите начални успехи на ямболските математици, а наред с това и за осъществяването на реформата в образователната ни система. Гимназията е наречена на името на видния руски математик и хуманист, създателя на неевклидовата геометрия, Николай Иванович Лобачевски. През първата година се обучават ученици в VIII, IX и Х клас. По-късно обучението обхваща класовете от VIII-ми до XI-ти.

Новото училище няма собствена материална база, но нито новият учителски колектив, нито първите ученици се сблъскват с трудности, които да са сериозна пречка за осъществяването на нормален учебно-възпитателен процес. Основно реконструираната сграда на ПГ „Васил Левски“ осигурява много добри условия не само за своите възпитаници, но и за учениците от новосъздадената гимназия. Цялата ямболска общественост се стреми да подпомогне новото учебно заведение. До края на календарната 1971 година гимназията получава 3000 лева за учебно-технически средства и 1000 лева за специализирана литература. С подарените от отдел „Народна просвета“ 7 електронно-сметачни машини „Елка“ започва обзавеждането на кабинет по изчислителна техника, обзавеждат се и кабинети по физика и химия.

За преподаватели в гимназията са назначени едни от най-изявените учители в окръга: по математика – Косю Косев, Роман Хайнацки, Тодор Кучинов, Енчо Енчев, Иван Пеев, Стефка Минкова, Цветан Петров и Атанас Мутаров; по литература – Събка Ресанска, Марина Ковачева и Демир Демирев; по физика – Никола Николов, Стефан Дойчев и Пенка Парушева; по химия – Иван Русев и Константин Константинов; по биология – Надежда Братанова; по руски език – Тодорка Енчева; по западни езици – Иванка Газдова, Васил Вълчев и Петър Кискинов; по история – Йордан Дойнов и Дженка Драголова; по география – Тодор Баръмов и Мария Мишева; по музика – Таня Попова; по физкултура – Цветан Колев; и по НВО – М. Чошков. Добри са и първите ученици – общият успех за годината е 5,48. Пръв директор на гимназията е учителят Йордан Дойнов, а заместник-директор – Енчо Енчев. Въпреки че съжителството на две училища в една сграда създава известни ограничения, съществуват всички предпоставки за добър старт на новото учебно заведение.

Още същата учебна година, младите ямболски математици завоюват призови места в националния средношколски математически конкурс „Атанас Радев“, учреден по същото време от ръководството на гимназията и привлякъл за участие всички изявени математически центрове в страната. И този успех не е единствен през първата учебна година. В конкурса „Юноша“ учениците Цветомир Цеков, Таня Петрова, Николай Улучев, Христо Димитров и Живко Петров са единствените десетокласници в страната, достигнали до призови места. Малко по-късно, Здравко Славов и Христо Димитров се класират сред 16-те най-добри на заключителния етап на математическата олимпиада в София, като Здравко Славов е включен в националния отбор по математика за международната олимпиада в Полша.

Положено е началото на една силна математическа гимназия, а съществуващата ямболска школа по математика вече се затвърждава. Ученичките Таня Ж. Петрова и Яна Ж. Димова са първи в националната олимпиада по руски език в София от 54 участника. Те са включени в националния отбор по руски език на България да защитават честта на родината и на международната олимпиада в Москва, където завоюват сребърни медали. Министърът на народната просвета изпраща лично благодарствено поздравително писмо до ученичките Таня Ж. Петрова и Яна Ж. Димова за отличното им представяне.

Директор на МГ „Ат. Радев“ е Евгений Иванов.

     Портал „Образование“         Портал „Образование          Портал „Математика“         Портал „Математика          Портал „България“         Портал „България