Матеос Цахуридис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Матеос Цахуридис
Ματθαίος Τσαχουρίδης
Роден

Матеос (Макос) Цахуридис (на гръцки: Ματθαίος Τσαχουρίδης) е понтийски гръцки музикант (композитор и инструменталист), който свири на струнни музикални инструменти.[1]

Възхваляван е за широката му гама от стилове, иновация и сливане с други етнически изпълнители от цял свят. Свири на струнни инструменти като цигулка, лагхуто (гръцка лютня), уд, гръцкото бузуки, китара, персийски каманче, афганистански рубаб, както и афганистански и узбекски гичак.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Матеос Цахуридис е роден на 18 септември 1978 година в Бер, Гърция. Потомък е на понтийски гърци бежанци от Турция.

Започва да свири музика на 9 години. Цахуридис печели първа награда в Общогръцкия музикален конкурс, организиран от гръцкото Министерство на образованието в Атинската концертна зала. В 1997 година получава стипендия от митрополит Пантелеймон Берски и Берската митрополия, за да продължи музикалното си обучение в Лондон. В 2001 година Цахуридис завършва бакалавърската си степен по музикални науки и магистърската си степен по етномузикология в колежа Голдсмит на Лондонския университет. През 2003 година получава стипендия от Благотворителния тръст на Майкъл Маркс за докторантурата си в областта на изпълнителската практика. Получава докторска степен през 2007 година с теза, озаглавена: „Понтийската лира в съвременна Гърция“, която е първата докторантура в Обединеното кралство по незападни музикални култури.

Участва с изпълнения на понтийска лира на музикалния фестивал WOMAD в Рединг (2001, 2005), музикалния фестивал WOMEX в Ротердам (2001), фестивала Поскилдър Рок (2002), в Театро Масимо за ЮНЕСКО (Операта в Палермо, Италия, 2002), в Роял Албърт Хол (2002) и в Пърсел Руум в Сайутбанк Артс Сентър в Лондон. Свири на понтийска лира за „Би Би Си Рейдио 3“, както и в много други радио програми на Би Би Си. Той е сред изпълнителите на основната музика на Би Би Си за Олимпийските игри в Атина с оперната група „Амичи“ и Пражкия симфоничен оркестър. През 2005 г. свири в одеона на Ирод Атик в Акоропола в Атина, придружаван от оркестъра за съвременна музика на ERT на церемонията по откриването на Атинския фестивал, а през юни 2005 година участва в ораторията „Козма Етолийски“ от Мимис Плесас в родния му Бер.

През 2006 година Матеос е артистичен съдиректор на церемонията по откриването на Международния византийски конгрес в Лондон с лейди Марина Маркс като председател и принц Чарлз като патрон. През март 2007 година свири в лондонската зала Порчестър Хол с Юсуф Ислям. През 2010 година участва във фестивала Кадирга в Понтийските планини край Трабзон, Турция. Оттогава си сътрудничи с множество местни понтийски гръцки музиканти от Турция.

Възгледи[редактиране | редактиране на кода]

Матеос Цахуридис признава така наречения понтийски геноцид, което кара турски националисти да критикуват футболния клуб „Трабзонспор“, че го е поканил да играе по време на празненствата на отбора за шампионската титла през 2022 година. Поради този натиск Цахуридис и приятелят му Аполас Лерми отменят участието си, като същевременно ясно изразяват подкрепата си за отбора.[2] Шампионските празненства на „Трабзонспор“ все пак получават гръцката „сребърна подплата“, тъй като ключовите играчи Манолис Сиопис и Анастасиос Бакасетас са на видно място, танцувайки на традиционна гръцка и местна понтийска музика, което е прието с аплодисменти от феновете.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Kadırga Problematiği… // Günebakış. January 27, 2011. Посетен на 2 July 2011.[неработеща препратка]
  2. odatv4.com. Trabzonspor yönetiminden skandal karar: Şampiyonluk kutlamasından sözde „Pontus soykırımı“ çıktı // www.odatv4.com. Посетен на 2022-05-14. (на турски)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Matthaios Tsahouridis в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​