Хомеопатична Материя медика

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Материя медика)
Направо към навигацията Направо към търсенето

Понятието Хомеопатичната Материя медика се използва от хоемопатите за описание на различни хомеопатични препарати. Има различни материи медики: общи, за определени препарати - например такива за спешни случаи, и т.н. Препаратите в материя медика са описани най-често като симптоматика. В някои материи медики обаче, изброените симптоми са илюстрирани и със случаи. Материя медика е справочник, който се ползва от хомеопата в неговата ежедневна практика. Това могат да бъдат многотомни издания и малцина са тези, които ги знаят наизуст (материя медика на основните лекарства – около 200 на брой).

Материя медика обикновено се ползва след работа с реперториума, от който хомеопата е успял да получи и изведе като резултат на търсене под рубрики няколко хомеопатични препарати, които според хомеопатичните представи са подходящи в съответни случай. Материя медика служи за стесняване на избора от препарати и за избор на най-подходящото от тях.

Още от 90-те години на 20 век (поне) материя медика се ползва и в различни софтуерни варианти (вж медицинска информатика).

Терминът Материя медика без хомеопатично значение е използван още в древногръцки времена. За повече информация виж статията Материя медика.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]