Матея Шуменкович

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Матея Шуменкович
Матеја Шуменковић
сръбски духовник

Роден
1864 г.
Починал
17 ноември 1939 г. (75 г.)

Религияправославие

Матея Т. Шуменкович (на сръбски: Матеја Шуменковић или Mateja Šumenković) е македонски сърбоманин от XIX век, свещеник, активен деец на ранната Сръбска пропаганда в Македония.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Матея Шуменкович е роден в 1864 година в село Боровец, Стружка нахия на Охридска каза на Османската империя. Племенник е на видния сръбски общественик Коста Шуменкович. Матея оглавява сръбската пропаганда в родния си край. Срещу него са извършени четири неуспешни атентата от страна на българи, дейци на ВМОРО.[1] Основател е на първата сръбска чета след създаването на сръбския комитет в 1903 година. Четата действа в няколкото дримколски сърбомански села - Лабунища, Боровец, Ябланица и Подгорци.[2] След централизирането на сръбската четническа организация, Шуменкович влиза в състава на дримколския комитет. След Младотурската революция в 1908 година е избран за депутат в скупщината на сърбите османлии.

В 1912 година в Балканската война отново създава четнически отряд в Дримкол, който заедно със сръбските войски влиза в Струга. След присъединяването на Вардарска Македония към Сърбия става свещеник. Умира в 1939 година.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Јокановић, Б. Крстом, пером и мачем, Цетиње, 1999, 144-146.
  2. Крстић, А. Наша четничка акција у Дримколу, Јужни преглед, Скопље, 1930.