Матяш Корвин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Матияш Корвин)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Матияш Корвин
Flag of Matthias I of Hungary (variant).svg
Kрал на Унгария
Mátyás Király arcmása.jpg
Младият Крал Матияш, 1526 г.
Британски музей
Лични данни
Управление 1458 – 1490 г.
Коронация 1464 г.
Други титли Крал на Бохемия
Роден
Починал
Погребан в Секешфехервар
Предшественик Владислав Постум
Наследник Владислав II
Подпис Mátyás király aláirása.svg
Семейство
Династия Хуняди
Баща Янош Хуняди
Майка Елизабет Силаги
Бракове Катерина Подебрадска
Беатрис Арагонска
Потомци Янош Корвин
Герб Coa Hungary Country History Mathias Corvinus 1(1458-1490).svg
Матияш Корвин в Общомедия

Матиаш Корвин или Матиаш Хуняди (на унгарски: Hunyadi Mátyás ; на чешки: Matyáš Korvín; на немски: Matthias Corvinus); (* 1443 – †1490) е крал на Унгария и Хърватия, Антикрал на Бохемия и претендент за Австрийското ерцхерцогство[1].

Матиаш Корвин е от виден род на Секеи от Трансилвания. Презимето му „гарван“ идва от турула на фамилния герб – гербът на Трансилвания. Той е по-малкият син на Янош Хуняди изключителен командир, който ръководи борбата срещу настъпващите османски орди на Балканския полуостров. Близо до Белград през 1456 г. Янош Хуняди спира настъплението на турците, но скоро умира от избухването на чумна епидемия. Победите му обаче предизвикват страхове в кръговета около младия крал Ласло V. За да се предотврати Хуняди и семейството му да дойдат на власт през 1457 кралят наредил убийството на най-възрастният син Хуняди – Ласло Хуняди, а 14-годишният Матиаш Хуняди е хвърлен в затвора първо във Виена, а след това в Прага. В отговор на преследването на семейството Хуняди веднага след преждевременната смърт на Ласло V на 23 ноември 1457 в страната избухва борба на национално ориентираното средно благородничество което избира за следващия крал Матиаш Корвин.

При него средновековното унгарско кралство достига пика на своето могъщество. Проведени са многобройни реформи, вследствие от които кралството се стабилизира. Матиаш е виден ренесансов меценат на изобразителното изкуство и архитектурата, съпоставим с най-видните от тази епоха. По него време придобиват ренесансова насоченост. Събира и известната Bibliotheca Corviniana. Влиза в конфликт с Фридрих III Хабсбург, от когото превзема Виена пет години преди смъртта си.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Бюст на Матей Корвин в Национален Мемориален Парк, Опустасер

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Според законник от 1486 Матияш се тиулува като Крал на Унгария, Бохемия, Далмация, Хърватия, Рама, Сърбия, Лодомерия, Кумания, България, Принц на Силезия и Люксембург, Маркграф на Моравия и Лужица.
Владислав Посмъртни
крал на Унгария
крал на Унгария и Хърватия (1458 – 1490)
Уласло II
Иржи Подебрадски
крал на Бохемия
Антикрал на Бохемия (1469 – 1490)
Уласло II
--
Владетели на Австрия
Австрийски претендент (1485 – 1490)
Максимилиан Последния рицар