Мачете

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за вида нож. За филма вижте Мачете (филм).

Мачете

Мачете е дълъг (дължината му често е над 50 см) и широк нож, предназначен за рязане на захарна тръстика или за прочистване на път през обрасла с храсти, лиани и тънки дървета местност. Широко разпространено в Латинска Америка, Африка и Азия. Освен за земеделска работа или за проправяне на път през джунглата, често се използва и като оръжие. Обикновено дължината му е между 40 см и 65 см, а дебелината на острието е 3 мм.

Няколко разновидности на мачетето са приети на въоръжение в армиите на различни страни. Интересът към използването на мачетето като хладно оръжие е най-силен по време на Втората световна война и войната във Виетнам. В последно време се появяват модернизирани варианти на мачете, като някои от тях могат да пилят и острят, да копаят, или ръкохватката им се използва като минисклад за необходими неща.

Мачетето е изобразено на националния флаг на Ангола. В популярната култура се среща като хладно оръжие в множество филми и компютърни игри. Нека споменем само филма „Мачете“ с Дани Трехо, където героят Мачете използва едноименното оръжие за убиване. Също така, в „Рамбо“ героят на Силвестър Сталоун убива един от войниците с мачете.

Мачетето е едно от основните оръжия, които се използват и до днес при безредиците в Африка, като много от жертвите в различните конфликти са убити именно с мачете. Въпреки това „мирното“ му приложение е далеч по-разпространено. В Доминиканската република например се използва в домакинствата за разсичане на кокосови орехи.