Маяри

от Уикипедия, свободната енциклопедия
За града в Куба вижте Маяри (град).

Маярите са герои на Дж. Р. Р. Толкин от неговия цикъл творби за Средната земя. Те са част от Айнурите – ангелски същества, сътворени от Еру Илуватар (Създателя). Чрез тяхната песен и по неговата воля е създаден светът – Арда.

Маярите са с по-нисш ранг от Валарите, и са техни помощници. Всеки Маяр служи на един, по-рядко на няколко Валари. Броят им е неизвестен, споменати са имената само на някои от тях. Знайни са имената на една малка част от Маярите, които са избрали да имат лик, но имената на мнозина не се знаят.

Добри маяри[редактиране | редактиране на кода]

Най-могъщ е Еонве – той е глашатай на Манве, и пръв войн сред Маярите; Знатно е мястото и на маярката Илмаре – най-първа помощничка на Варда. Маярът Осе е васал на валарът Улмо; Осе отговаря за плитките води и обича буйствата. Съпругата му е Уинен, Повелителка на водите, която също е маярка. За да отговаря за Луната, валарката Елберет назначила един маяр – Тилион,[1] който бил ловец от свитата на валара Ороме. А да отговаря за слънцето повелила на друга маярка – Ариен, благородна девойка, която се грижела за градините на Явана.

Повечето известни на хората от средната земя спадат към ордена на Истарите – Маяри, които същевременно са могъщи вълшебници.Те са изпратени от Аман на Средната земя през Третата епоха от създаването на света с цел да наставляват хора, елфи и животни: Олорин, наричан от елфите Митрандир, а от хората – Гандалф; Курумо, наричан от елфите Курунир, а от хората – Саруман; Айвендил или още – Радагаст Кафявия; Алатар и Паландо (Сините магьосници); Известна маярка също е и Мелиан Пророчица. Тя прилича на Явана[2], и дълго обитавала градините на Лориен, гдето първоначално служи едновременно на Вана и Есте; Надарена е с умението да вижда бъдещото; След като напуснала Лориен се оженила за краля на Елфите, Елве Сивоплащ и се установила в Дориат. Тя обгръща Дориат с невидим пояс, който впоследствие е наречен Мелианов пояс. Умее да пее чудни песни, вечно е обградена от славеи. Нейната дъщеря Лутиен, дава рода на полуелфите. Самата Лутиен, която е полумаярка (по майка) има чудни умения – с магическата си песен може да омае и приспи всяко живо същество, дори и самият Моргот, а освен това умее да лети.

Предполагеми добри маяри. Маяри в животински лик.[редактиране | редактиране на кода]

Не за всичик маяри е ясно указано, че са такива, но за някои същества има много податки. Съществуват спорове дали Бьорн е маяр единственото сигурно нещо е, че Явана е разтревожена за съдбата на флората (най-вече) и фауната, която няма да може да се брани от оръжията на Първородните, хората и Врага. За да я успокои Елу изпратил видение-наставление чрез Манве, в което известява, че ще изпрати добри духове от всички краища на света, които да се грижат за растенията и животните, „поне докато Първородните са в своя разцвет, а Младите (Хората) още са неразумни“. Тези добри духове са наречени "пастири на дърветата". Любопитно е, че Бьорн познава добре маярът Радагаст и в добри отношения с него.

Също така възможно е кучето Хуан да е било маяр, макар това да не е специално указано (това се отнася и за другите кучета в Блаженото кралство). Той съвсем не било обикновено куче. Той бил роден в Блаженото кралство - "Във Валинор живяха псета, със сребърни каишки... . пъргаво  търчаха.Безбройни кучета  на запад в лесовете. Безсмъртни бяха тези псета:.". Валинор - където бил дом само на Валари и Маяри. Изключенията като Елендил са единични случаи. Понеже няма как Хуан да е бил Валар, очевидно е бил Маяр, макар това да не е изрично споменато. Показателно е, че той е бил подарък на Келегорм не от кого да е, а от самия валар Ороме, окойто бил негов първоначален стопанин. Това предполата, че Хуан е бил някакъв маяр в животинска форма, на служба при Орове.. При това способностите на Хуан били необикновени, той убивал злите духове върколаци, спаривил се и с Драуглин, който бил "страховито създание от древното зло" и накрая се бил до смърт с Кархарот/Червената паст. Освен това разбирал всички езици по света. За Хуан имало специално отделено пророчество. Всички признаци, че това е Маяр, са налице. В такъв случаи би следвало да приемем, че неговите събратя-кучетата в Блаженото кралство също са били Маяри, макар да не знаем имената им.

Предвид че Саурон се подвизвавал в образа на маяр-върколак, а Хуан вероятно е бил маяр-куче, това е улика в подкрепа на хипотезата, че Бьорн също е някакъв маяр-мечка.

Не е ясно дали орлите на Тангородрим не са някакви маяри. Знае се, че се подчиняват само на Манве и на никой друг - дори на останалите Валари. Орлите били създадени още през първата епоха.Още при появата на Джуджетата (преди елфиге), Манве повелили, че Орлите ще гнездят в Дърветата на Ауле,. Техен водач в Първата епоха е бил Торондор. Торондор със своите орли се бил на страната Туор при битката за Гондолин, а после участвал в разгрома на Моргот, на страната на елфите и хората - във войната на Гнева.[3][4] Орлите многократно помагал на силите на Доброто. пак те били изпратени като пратеници да предупредят Ар-Фазон да не смее да пристъпва на Блаженото кралство; Орлите от северните планини, били потомци на орлите от Тангородрим - те спасили Гандалф и Билбо от върколаците и пакк те участвали в Битката на петте армии; Пак от този род бил Гуахир, господаря на вятъра, най-бърз сред орлите. Три пъти пренесъл Гандалф - за да да избяга от Саруман; за да стигне до Блаженото кралство където бил лекуван; и накрая - за да може Гуахир и другарите му да спасят Фродо и Сам.

Не би било невъзможно прародителят на Сенкогрив ( конят на Гандалф) да е бил маяр.Този кон някога носил на гърба си владетеля Еорл, прародителя на Рохиримите.Конят можел да говори човешкият език - подобно на кучето Хуан. [5]

Други добри духове. Пастири на дърветата.[редактиране | редактиране на кода]

Известно е, че още от Първите дни, когато разбира, че джуджетата ще секат дървета Явана е разтревожена за съдбата на флората (най-вече) и фауната, която няма да може да се брани от оръжията на Първородните, хората и Врага. За да я успокои Елу изпратил видение-наставление чрез Манве, в което известява, че ще изпрати добри духове от всички краища на света, които[6] да се грижат за растенията и животните, „поне докато Първородните са в своя разцвет, а Младите (Хората) още са неразумни“. Тези добри духове са наречени "пастири на дърветата".[7] С това име Дървобрад назовал ентите пред Мери и Пипин - "пастири на дърветата".[8] Според песента на Дървобрад/Ветроклин, ентите се появили непосредствено след джуджетата.

Отпърво четири, свободните народи:

най-стари са на елфите чедата;

джудже копач из мрака обитава;

ент земероден, стар като гранита;

човекът смъртен, властелин на коня…

Според Дървобрад, от ентите съществуващи отпреди Мрака (времето на Моргот) са останали само трима - той самият Кристалан/Листовлас и Равношир/Твърдокор. Всички те взели учадстие в Съвета на ентите. Друг сравнително по-известен ент е "младият" Брегалад (името е eлфическо) или Бързолъч (човешки), защото отговорил на въпрос, преди той да му бъде зададен докрая. В неговия дом имало калини от Дома на розата, преди те да бъдат изсечени от орките.

Все пак освен ентите съществуват и други предполаеми пастири на дърветата. Такъв примери Том Бомбадил/Форн/Оралд, стопанинът на Старата гора и неговата любима Златоронка, щерката на Реката. Тъй като Радагаст Кафявия, укротителят на птиците също подпомага природата, а той е маяр не е ясно дали Том Бомбадил, Златоронка, ентите също са маяри или са някакви други добри духове.

Прочути зли маяри[редактиране | редактиране на кода]

Съществуват и зли маяри – например Гортаур/Саурон/Анатар, който дълго време служи на Ауле и научава много умения от него, но после преминава на страната на Моргот.; също и балрозите (огнени духове). Най-известен сред балрозите е Готмог. Барлозите, заедно с драконите последвали Моргот в неговото падение. Един от най-известните дракони е Глаурунг, Великият Червей, убит от Турин Турамбар. Най-страховитият дракон е Анкалагон Черния, убит от Еаренидил; Последният дракон е страшилището Смог Страховити, което в края на Третата епоха убит от Бард Стрелеца. Макар да не е указано, е твърде възможно Унголиант също да е зъл маяр . Тя съществувала "още в самото начало на света, идва от изначалния мрак." Нейна потомка е Корубана, а също и паяците в Мраколес. В края на третата епоха също маярът Курунир/Саруман последвал Саурон в падението му.

Чудовища - предполагаеми маяри. Върколаци и вампири.[редактиране | редактиране на кода]

Съществували също така вампири и върколаци. Не е ясно дали това са били паднали Маяри, слуги на Моргот в Утумно и лишените от техните първоначални форми от Валарите, или са били друг вид, не се знае или сам Моргот ги създал - не се знае. Но Утумно, Ангбанд и пр. били пълни с чудовища от всякакъв вид. Любопитно е да се отбелижи, че Саурон, който бил маяр, често се явявал в образа на гигантски върколак[9] - в такъв образ той убил Фелагунд и десетимата му спътника. В такъв облик се възправил и срещу Лутиен. Саурон първоначално можел да мени формата си и освен като върколак можел да се превръща в змия, или пък други чудовища. Все белези характерни за върколак. В по-раненн вариант на Толкин, прототипът на Саурон е наречен "Тху, господар на котколаците" и "Тху, най-ужасен върколак"[10] и има облик на голяма котка-върколак (вероятно е бил нещо като саблезъб тигър) Все пак не е сигурно дали всички върколаци са били маяри, или са някакви други зли духове. При падението на Саурон е казано, че в армията му имало зверове, поробени с магия.

върколаци/вълци[редактиране | редактиране на кода]

Тези зли духове. Били свирепа раса и очите им светели с ужасен гняв. Говорили и разбирали Черната реч на Орките и прекрасната реч на Елфите. През дългите войни в Белерианд огромен брой от тези Върколаци дошли, под знамената на Саурон, до Нолдорската крепост на река Сирион и я завзели. Тази крепост била преименована на Тол-ин-Гаурхот, "Островът на Върколаците".

Най-известният върколак е Драуглин, за когото Толкин твърди, че бил "страховито създание на древното зло, господар и прародител на всички върколаци в Ангбанд. Той притежавал огромна мощ" Драуглин се сразил в смъртен бой с кучето Хуан и бил убит от него.[11] Друг известен върколак бил Кархарот, вълче от глутницата на Драуглин. Лично Моргот го хранел с жива плът и вливал от собствената си сила в него, докато Кархарот не пораснал до невъобразими размери. Наричали го същата Червената паст/Алчните челюсти. [11] Кархарот бил най-верен страж на Моргот. Именно той отхапал ръката на Берен, докато в нея бил Силмарила. По-кънно се сразил с кучето Хуан в смъртен бой и двамата загинали.

Толкин често смесва върколаците с вълците. Например Драуглин бил наричан "Вълка от Ангбанд".; Вълците същото като върколаците често са на страната на Сянката и са приятели на гоблините. Те участват в преследването на Гандалф, Торин и Билбо по върховете на Мъгливите планини, а по-късно заедно с орките, гоблините и троловете нападат обединената армия на елфи, хора и джуджета при Еребор, а във Властелинът вълците нападат Задругата първо близо до Карадрас, а после и в подножието на Амон Хен. Гандалф ги счита, за слуги на Саурон Част от вълците в "Хобит" са яздени от гоблински вълкоездачи; освен това вълците също говорят Черната реч и могат да общуват с гоблините. Това означава, че в Хобит вероятно пак става дума за някакъв вид върколаци - потомци на първите зли духове. Впрочем не е без значение, че Беорн който е добър дух, може да се превръща на мечка; така че не е странно, че вълците са зли духове.

вампири[редактиране | редактиране на кода]

Сред най-верните слуги на Мелкор били огромни кръвопиещи прилепи в Средната земя, въоръжени с нокти от стомана.

Самият Саурон, след като избягал от Лутиен сесе превърнал във вампир[11], "огромен ато черен облак пред луната" , отлетял над дърветата към Таур-ну-Фуин и се заселили там, чак до окончателното падение на Моргот. Там всявал ужас сред обитателите на Таур-ну -Фуин

Сред най-известните вампири е Турингветил, "Жената от тайната сянка" била най-мощния вампир и главен пратеник при пътуванията между Ангбанд и Тол-ин-Гаурхот, където Саурон управлявал легиони Върколаци. Дългите костеливи пръсти върху крилете ѝ имали на всяка става па един железен нокът. Не е ясно кога е умряла, но вероятно е убита когато Лутиен и Хуан превзели острова на Саурон, защото след това, за да се приближат до замъка на Моргот, Хуан и Лутиен надянали съответно юздата на Драуглин и вампирската кожа на Турингветил и така маскирани се приближили[11]Прилепите-вампири също участват в Битката на петте армии[12]

Скоро небето притъмня съвсем, а прилепите продължаваха да кръжат около главите и ушите на хората и елфите или пък кацаха като вампири върху телата на убитите.

.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Силмарилион – глава 11 – За Слънцето, Луната и укриването на Валинор
  2. цит. в: Силмарилион, глава 4 – За Тингол и Мелиан
  3. https://chitanka.info/text/451-silmarilion/27#textstart Силмарилион, глава 23 За падението на Гондолин
  4. https://chitanka.info/text/451-silmarilion/26#textstart Силмарилион гл. 24 За пътешествието на Еаренидил и войната на гнева
  5. https://chitanka.info/text/1207-vlastelinyt-na-prystenite/29#textstart Властелинът на пръстените
  6. https://chitanka.info/text/1207-vlastelinyt-na-prystenite/12#textstart Властелинът на пръстените 7, къщата на Том Бомбадил
  7. виж Силмарилион.
  8. Властелинът, т.3, книга 1, глава четвърта (31)"Дървобрад" https://chitanka.info/text/1207-vlastelinyt-na-prystenite/31#textstart
  9. https://chitanka.info/text/451-silmarilion/21#textstart
  10. Сагата за Леитин. Берен и Лутиен. Джон Толкин, Кристофър Толкин,
  11. а б в г https://chitanka.info/text/451-silmarilion/22#textstart Силмарилион, глава 22. Берен и Лутиен
  12. https://chitanka.info/text/17234-hobit/17 Хобит глава 17