Езерски връх

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Мая Езерце)
Езерски връх
42.4417° с. ш. 19.8125° и. д.
Местоположение на картата на Албания
Общи данни
Местоположение Албания
Част отАлбански алпи
Надм. височина2694 m
Геология
Видваровикова
Изкачване
Първо изкачване1929 г.
Най-лесен маршрутсеверен склон
Езерски връх в Общомедия

Езерски връх, Езерце или още и Езерца (на албански: Maja Jezercë) е най-високия връх в Албанските алпи, а и въобще на Динарските планини. Надморската му височината е 2694 m.

Върхът е на албанска територия на 5 km от границата с Черна гора. Разположен е на хребет между долините на реките Валбона и Тети, оттичащи се в южна посока. Върхът е скалист, без растителност и изграден от доломитен варовик. Носи името си от голямото езеро и езерца – северозападно от върха.

Северно от върха, през долината оформена от горните притоци на Лим (с КПП „Вйетерник“), оттичащи се в Плавското езеро, се намира масива на планината Асанац.

Топология[редактиране | редактиране на кода]

Езерца е голям скалист връх от доломитен варовик. Почти няма растителност. На север, изток и запад от върха има голям циркус. Тъй като се намира в един от най-влажните райони на Европа, снеговалежът е толкова обилен, че само в по-сухи години по-скритите части се разтапят.[1]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Milivojević, Milovan, Menković, Ljubomir, Ćalić, Jelena. Pleistocene glacial relief of the central part of Mt. Prokletije (Albanian Alps). Quaternary International. Т. 190. 2008. DOI:10.1016/j.quaint.2008.04.006. с. 112 – 122.