Мега-чудесата на Калинката и Черния котарак

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мега-чудесата на Калинката и Черния котарак
Miraculous, les aventures de Ladybug et Chat Noir
Формат16:9
Създател(и)Томас Аструк
СтранаСАЩ, Франция, Япония
Езиканглийски, български
Сезони5
Епизоди110 (списък с епизоди)
Разпространение
ТВ каналКанал Дисни
Страница в IMDb
Мега-чудесата на Калинката и Черния котарак в Общомедия

„Мега-чудесата на Калинката и Черния котарак“ (на английски: Miraculous: Tales of Ladybug and Cat Noir) познат още като („Чудотворците“ и „Чудотворна калинка ") е френско-корейско-японски приключенски анимационен сериал, произведен от френските студия Zagtoon и Method Animation в сътрудничество с De Agostini в Италия, Toei Animation в Япония и Method Animation в САЩ. В сериите се разказва за парижките тийнейджъри Маринет Дюпон-Ченг и Ейдриън Агресте, които се трансформират в супергероите Калинката и Черния котарак, за да предпазят града от суперзлодеите. Сериалът е бил създаден от френския аниматор Томас Аструк. Преди дебюта си във Франция на 19 октомври 2015 г. по TF1, серията е била излъчена първо в Южна Корея на 1 септември 2015 г. В САЩ дебютира по Nickelodeon на 6 декември, а в Обединеното кралство и Ирландия на 30 януари 2016 г. по Disney Channel. Специален коледен епизод е бил излъчен през 2016,а премиерата на втория сезон е била през 2017 – по TF1 във Франция и Disney Channel UK в Англия.Netflix придоби правата за излъчване в САЩ и следващите сезони са в процес на създаване. През 2021 г. излезе сезон 4, премиерата му в България започна на 4 септември 2021 г.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Когато злото се надигне, Маринет се трансформира в таен супергерой на име „Калинката“, а Ейдриън от своя страна в „Черния котарак“ използвайки магически бижута наречени „Чудотворци“. Несъзнаващи за истинската самоличност на другия, двамата супергерои работят заедно, за да защитят Париж от мистериозния злодей Хок Мот(по-късно Тъмен мот и Монарх), който се опитва да отнеме силите им използвайки пеперуди, наречени Акуми, създадени от отрицателна енергия, с която превръщат нормални хора в суперзлодеи.

Герои[редактиране | редактиране на кода]

  • Маринет Дюпон-Ченг / Калинката – гимназистка в модния колеж „Франсоа-Дюпонт“. Родителите ѝ управляват известна пекарна. Тя е сладка, весела и непохватна, но уважавана от своите връстници. Влюбена е в Ейдриън и най-добрата ѝ приятелка е Аля. Куамито ѝ е Тики, а оръжието ѝ е йо-йо с което може да използва специалната си сила „Късметлийски талисман“, да залавя акумите и да ги освобождава от злото. Думите ѝ за трансформация са „Тики, давай“ и „Тики твой ред е". В четвърти сезон Калинката е способна да прави магически талисмани, които пазят жертвите на акуми и амонги от бъдещи такива събития.
  • Ейдриън Агресте / Черния котарак – съученик на Маринет. Известен супермодел в компанията на баща си. Майка му е изчезнала. Той е мил, лоялен, чувствителен, харесван и умен. Влюбен е в Калинката и най-добрият му приятел е Нино. Куамито му е Плаг, а оръжието му е мултифункционална разтягаща се пръчка. Специалната му сила е „Катаклизъм“, а думите му за трансформация са „Плаг, извади ноктите!“
  • Хок Мот - 1 до 3 сезон ,куами-Норо,Тъмния Мот - 4 сезон,куамита-Норо и Дусу и Монарх-5 сезон,куамита-(всички куамита- освен Тики и Плаг)
  • Гебриъл Агресте – Мистериозен злодей, който превръща всеки в суперзлодей чрез своите акуми. Баща на Ейдриън. Притежава чудотвореца на пеперудата и куамито му е Норо. Негова единствена цел е да се добере до чудотворците на Калинката и Черния котарак (за да върне съпругата си). В четвърти сезон той е Тъмния Мот, а в петият-Монарх.
  • Тики (Мари Ноненмахър в оригинал; Мела Лий на английски) – куамито на Маринет. На повече от 5000 г. е и е помагала на всяка Калинка. Когато Маринет се трансформира, Тики се прибира в обеците (чудотвореца) ѝ. Един от двата най-силни чудотвореца, има силата да създава и символизира Ин. Тики означава „щастие“.
  • Плаг (Тиери Казасян в оригинал; Макс Митълман на английски; Георги Стоянов на български) – куамито на Ейдриън. Саркастичен и мързелив. Любимата му храна е сирене камембер. Когато Ейдриън се трансформира, Плаг се прибира в пръстена (чудотвореца) му. Един от двата най-силни чудотвореца, има силата да разрушава и символизира Ян. Плаг означава „чума“.
  • Аля Сезаре / Рина Руж – съученичка и най-добрата приятелка на Маринет. Семейството ѝ е родом от Мартиника. Стреми се да бъде журналистка и отговаря за училищния блог. Обожава супергерои. Огромен фен е на Калинката и даже има уебсайт познат като „Блога на Калинката“, но и тя както всички други не знае за идентичността ѝ. По-късно обаче Маринет казва на Аля за тайната й самоличност. В 8-и епизод на 1-ви сезон Хок Мот я превръща в суперзлодеят „Госпожица Уай-Фай“. В няколко от епизодите от 2-ри сезон, временно получава „Чудотвореца на Лисицата“ превръщайки се в Рина Руж, чието куами е Трикс. В епизода „Разрушителят“ Аля се превръща в Шарената Рийна. В епизода „Хак-Сан“ тя получава временно „Чудотвореца на Калинката“ и се превръща в Скарабела, когато Маринет отива на екскурзия в Лондон при посещение на леля Шу Ин.
  • Клоуи Бyржоа / Кралицата пчела – дъщерята на кмета на Париж и съученичка на Маринет от 5 години. Тя е разглезена снобка, която си мисли, че светът се върти около нея. Пада си по Ейдриън още от детството и често се опитва да го очарова, което най-често само му причинява неудобство. Голям фен е на Калинката и даже има неин костюм.В 17-и епизод на 1-ви сезон Хок Мот я превръща в суперзлодея „Антибъг“. Във 2-ри сезон, временно получава „Чудотвореца на Пчелата“ превръщайки се в Кралица Пчела, чието куами е Полен. В края на 3-ти сезон Хок Мот я превръща в суперзлодея „Чудотворната кралица“ и след това тя престава да ползва „Чудотвореца на Пчелата“ и да е приятелка на Ейдриън.
  • Нино Лахиф / Карабас – съученик и най-добрият приятел на Ейдриън. Гадже на Аля и диджей на училищното радио. Във 3-ти епизод на 1-ви сезон Хок Мот го превръща в суперзлодея „Балоненият“. Във 2-ри сезон, временно получава „Чудотвореца на Костенурката“ превръщайки се в Карабас, чието куами е Уайз.
  • Уайз – куамито на Нино, както и на Уанг Фу (учителят Фу). Представлява зелена костенурка. Думите му за трансформация са „Уайз,извади черупката“.
  • Сабрина – единствената приятелка на Клоуи и неин асистент. В 10-и епизод на 1-ви сезон Хок Мот я превръща в суперзлодея „Невидимата“. В 3-ти сезон Хок Мот пак я акуматизира в суперзлодей на име „Чудотворната“.
  • Уанг Фу – над сто-годишен лечител и последният „Велик пазител“ на чудотворците. Той е този, който дава чудотворците на Калинката и Черия котарак, защото е твърде стар да се бие с Хок Мот. Неговото куами е костенурката Уайз. Преди много време Фу е бил част от монаси обучаващи се да защитават чудотворците в Тайландски храм, но направил грешка, заради която храмът бил разрушен, а чудотворецът на Пеперудата бил изгубен.
  • Натали / Мойра – асистентката на Гейбриъл Агресте. Във 2-ри сезон, временно получава „Чудотвореца на Пауна“ превръщайки се в Мойра, чието куами е Дусу.

Синхронен дублаж[редактиране | редактиране на кода]

Песен Френски език Английски език Български език
„Ето ги тях“ - - Боряна Йорданова
Озвучаващи артисти
Персонаж Френски език Английски език Български език
Маринет/Калинката Анук Обоа Кристина Ви Надежда Панайотова
Ейдриън/Черният Котарак Бенджамин Булен Брайс Папенбрук Камен Асенов
Гейбриъл/Хок Мот
(сезони 1 - 3)
Тъмният Мот
(сезон 4)
Монарх
(сезон 5)
Антоан Томе Кийт Силвърстайн Христо Бонин
(сезон 1 - сезон 4, еп. 20)
Петър Калчев
(сезон 4, еп. 21)
Аля/Рина Руж
(сезони 2 - 4)
Шарената Рина
(сезон 4)
Скарабела
(сезон 4, еп. 16)
Хак-Сан
Фани Блок Кери Керанен Елена Грозданова
(сезони 1 - 2)
Мариета Петрова
(сезон 3, еп. 1 - сезон 3, еп. 19)
Дайяна Димитрова
(сезон 3, еп. 20 - сезон 4)
Нино/Карапас Александър Нуйен Бенджамин Дискин
(сезони 1 - 3)
Зено Робинсън
(сезон 4)
Христо Димитров
Клоуи/Кралицата Пчела Мари Шевалот Селах Виктор Татяна Етимова

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]