Мега-чудесата на Калинката и Черния котарак

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Мега-чудесата на Калинката и Черния котарак
Жанр Анимация
Фантастика
Формат 16:9
Създател(и) Томас Аструк
Сценарий

Томас Аструк

Натаниел Брон
Актьори Анук Обоа
Бенджамин Булен
Фани Блок
Антоан Томе
Мари Ноненмахер
Тиери Казасян
Страна Флаг на Франция Франция
Сезони 4
Епизоди 26 (списък с епизоди)
Продукция
Изпълнителни продуценти

Себастиан Тибодо Емануел Франк

Камил Оеш
Времетраене 22 минути
Разпространение
ТВ Канал TF1
Disney Channel (България)
Излъчване

1-ви Сезон 2015 – 16

2-ри Сезон 2017 – 23 3-ти Сезон 2019 – 26

4-ти сезон 2020 – 26
Страница в IMDb
Мега-чудесата на Калинката и Черния котарак в Общомедия

„Мега-чудесата на Калинката и Черния котарак“ (на английски: Miraculous: Tales of Ladybug and Cat Noir) познат още като („Чудотворците“ и „Чудотворна калинка ") е френско-корейско-японски приключенски анимационен сериал, произведен от френските студиа Zagtoon и Method Animation в сътрудничество с De Agostini в Италия, Toei Animation в Япония и Method Animation в САЩ. В сериите се разказва за парижките тийнейджъри Маринет Дюпон-Ченг и Ейдриън Агресте, които се трансформират в супергероите Калинката и Черния котарак, за да предпазят града от суперзлодеите. Сериалът е бил създаден от френския аниматор Томас Аструк. Преди дебюта си във Франция на 19 октомври 2015 г. по TF1, серията е била излъчена първо в Южна Корея на 1 септември 2015 г. В САЩ дебютира по Nickelodeon на 6 декември, а в Обединеното кралство и Ирландия на 30 януари 2016 г. по Disney Channel. Специален коледен епизод е бил излъчен през 2016,а премиерата на втория сезон е била през 2017 – по TF1 във Франция и Disney Channel UK в Англия.Netflix придоби правата за излъчване в САЩ и следващите сезони са в процес на създаване.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Когато злото се надигне, Маринет се трансформира в таен супергерой на име „Калинката“, а Ейдриън от своя страна в „Черния котарак“ използвайки магически бижута наречени „Чудотворци“.Несъзнаващи за истинската самоличност на другия, двамата супергерои работят заедно, за да защитят Париж от мистериозния злодей Хок Мот, който се опитва да отнеме силите им използвайки пеперуди, наречени Акуми, създадени от отрицателна енергия, с която превръщат нормални хора в суперзлодеи.

Анимационни герои[редактиране | редактиране на кода]

 • Маринет Дюпон-Ченг / Калинката (Анук Обоа в оригинал; Кристина Ви на английски; Надежда Панайотова на български) – гимназистка в модния колеж „Франсоис-Дюпонт“.Родителите ѝ управляват известна пекарна. Тя е сладка, весела и непохватна, но уважавана от своите връстници. Влюбена е в Ейдриън и най-добрата ѝ приятелка е Аля.Куамито ѝ е Тики, а оръжието ѝ е йо-йо с което може да използва специалната си сила „Късметлийски талисман“, да залавя акумите и да ги освобождава от злото. Думите ѝ за трансформация са „Тики, давай“, „Тики твой ред е" и „Давай Тики"
 • Ейдриън Агресте / Черния котарак (Бенджамин Булен в оригинал; Брайс Папенбрук на английски; Камен Асенов на български) – съученик на Маринет. Известен супермодел в компанията на баща си. Майка му е изчезнала. Той е мил, лоялен, чувствителен, харесван и умен. Влюбен е в Калинката и най-добрият му приятел е Нино.Куамито му е Плаг, а оръжието му е мултифункционална разтягаща се пръчка. Специалната му сила е „Катаклизъм“, а думите му за трансформация са „Плаг, извади ноктите!“
 • Хок Мот / Гейбриъл Агресте (Антоан Томе в оригинал; Кийт Силвърстийн на английски; Христо Бонин на български) – Мистериозен злодей, който превръща всеки в суперзлодей чрез своите акуми. Баща на Ейдриън.Притежава чудотвореца на пеперудата и куамито му е Норо.Негова единствена цел е да се добере до чудотворците на Калинката и Черния котарак (най-вероятно, за да върне миналото и с него съпругата си).
 • Тики (Мари Ноненмахър в оригинал; Мела Лий на английски) – куамито на Маринет.На повече от 5000 г. е и е помагала на всяка Калинка.Когато Маринет се трансформира, Тики се прибира в обеците (чудотвореца) ѝ. Един от двата най-силни чудотвореца, има силата да създава и символизира Ин. Тики означава „щастие“.
 • Плаг (Тиери Казасян в оригинал; Макс Митълман на английски; Георги Стоянов на български) – куамито на Ейдриън. Саркастичен и мързелив. Любимата му храна е сирене камембер. Когато Ейдриън се трансформира, Плаг се прибира в пръстена (чудотвореца) му. Един от двата най-силни чудотвореца, има силата да разрушава и символизира Ян. Плаг означава „чума“.
 • Аля Сезаре / Рийна Руж (Фани Блок в оригинал; Кари Керанън на английски; Елена Пеева на български) – съученичка и най-добрата приятелка на Маринет.Семейството ѝ е родом от Мартиника.Стреми се да бъде журналистка и отговаря за училищния блог. Обожава супергерои. Огромен фен е на Калинката и даже има уебсайт познат като „Блога на Калинката“, но и тя както всички други не знае за идентичността ѝ.В 6-и епизод на 1-ви сезон Хок Мот я превръща в суперзлодеят „Госпожица Уай-Фай“. В два от епизодите от 2-ри сезон, временно получава „Чудотвореца на Лисицата“ превръщайки се в Рийна Руж, чието куами е Трикс.
 • Клоуи Буржоа/Кралицата пчела(Мари Шевало в оригинал; Сийла Виктор на английски; Татяна Етимова на български) – дъщерята на кмета на Париж и съученичка на Маринет от 4 години. Тя е разглезена снобка, която си мисли, че светът се върти около нея. Пада си по Ейдриън още от детството и често се опитва да го очарова, което най-често само му причинява неудобство. Голям фен е на Калинката и даже има неин костюм.В 17-и епизод на 1-ви сезон Хок Мот я превръща в суперзлодея „Антибъг“. Във 2-ри сезон, временно получава „Чудотвореца на Пчелата“ превръщайки се в Кралица Пчела, чието куами е Полен. В края на 3-ти сезон Хок Мот я превръща в суперзлодея „Чудотворната кралица“ и след това тя престава да ползва „Чудотвореца на Пчелата“ и да е приятелка на Маринет и Ейдриън.
 • Нино Лахиф/Карапас (Александър Нуйен в оригинал; Бенджамин Дискин на английски; Христо Димитров на български) – съученик и най-добрия приятел на Ейдриън.Гадже на Аля и диджей на училищното радио. Във 2-ри епизод на 1-ви сезон Хок Мот го превръща в суперзлодея „Мехурения“. Във 2-ри сезон, временно получава „Чудотвореца на Костенурката“ превръщайки се в Карапас, чието куами е Уайз.
 • Уаяз – куамито на Нино, както и на Уанг Фу (учителят Фу). Представлява зелена костенурка. За трансформация се изисквай дизвади „Уаяз пусни черупката“.
 • Сабрина – единствената приятелка на Клоуи и неин асистент.В 17-и епизод на 1-ви сезон Хок Мот я превръща в суперзлодея „Невидимата“.
 • Уанг Фу – 186-годишен лечител и последният „Велик пазител“ на чудотворците. Той е този който дава чудотворците на Калинката и Черия котарак, защото е твърде стар да се бие с Хок Мот.Неговото куами е костенурката Уайз. Преди много време Фу е бил част от монаси обучаващи се да защитават чудотворците в Тайландски храм, но направил грешка, заради която храмът бил разрушен, а чудотворците на Пауна и Пеперудата били изгубени.
 • Натали Санкьор – асистентката на Гейбриъл Агресте. Във 2-ри сезон, временно получава „Чудотвореца на Пауна“ превръщайки се в Мойра, чието куами е Дузу.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]