Медицинска антропология

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search

Медицинска антропология изучава "човешкото здраве и заболявания, здравни системи и биокултурна адаптация" [1], като изследва културните фактори [2], които са въздействащи върху здравето в различните общества, и е текуща една от най-развиваните области на антропологията и приложната антропология [3], и е подполе на социалната и културната антропология.

Терминът е използван още през 19 век в датски - medische anthropologie, като термините антропология на медицината, антропология на здравето или антропология на заболяванията са били използвани също така в Европа, като терминът се налага през втората половина на 20 век като означаващ епирични изследвания и теоретични работи на антрополози и медици върху въпросите на социалните процеси, културата и здравето, както и практиките на здравеопазване [4].

Свързани дисциплини[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) McElroy, A. Medical Anthropology. // Encyclopedia of Cultural Anthropology. 1996.
  2. Michael Winkelman, Culture and Health: Applying Medical Anthropology, John Wiley & Sons, 2008
  3. ((en)) Charlotte Seymour-Smith (1990), „Macmillan Dictionary of Anthropology“, London: Macmillan Press, pp. 187–188 
  4. ((en)) Scotch, Norman A (1963), "Medical Anthropology", in Bernard J. Siegel, „Biennial Review of Anthropology“, 3, Stanford, California: Stanford University Press, pp. 30–68 
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ   Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Medical anthropology“ в Уикипедия на английски. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание, Споделяне на споделеното“, а за статии създадени преди юни 2009 — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната статия, както и преводната страница, за да видите списъка на съавторите.