МедияУики:Welcomecreation

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Здравейте, $1! и добре дошли в българската версия на свободната електронна енциклопедия Уикипедия!

Съветваме ви да се запознаете с това какво е и какво не е Уикипедия.
Можете да се представите накратко, в страницата за нови потребители и на личната си страница. В момента тази препратка е червена. Ако щракнете на нея ще я отворите в режим на редактиране, ще можете да я напълните със съдържание и да съхраните редакцията си. И веднага, в реално време, ще видите резултата. :-) Така е с всички червени препратки, това е една от особеностите на технологията, която отличава Уикипедия от много други сайтове.

Почти всички уикипедианци си задават едни и същи въпроси в началото. Тук ще намерите отговорите на много от тях:
Сигурно се питате, кои приноси са полезни за Уикипедия. Ето някои съвета:
Няколко думи за картинките в Уикипедия:
  • Българоезичната Уикипедия приема вече само напълно свободни файлове, т.е. създадени от вас лично, или такива, за които можете да докажете, че са били предоставени от авторите си като свободно съдържание. Моля, не качвайте несвободни корици на книги, обложки на музикални носители и DVD, плакати, промоционални изображения, пощенски марки, валута, лога, емблеми, гербове или каквито и да е други типове несвободни изображения.
  • Файлове могат да се качват, но не локално, а в Общомедия - хранилището на свободна мултимедийна информация. Където и да качвате файловете си, задължително указвайте автор, източник и лиценз. Файлове без такава информация подлежат на изтриване.
  • Съвети как се форматират и използват картинките има в Наръчника.
Освен енциклопедия, Уикипедия е и общност от хора. Наричаме себе си уикипедианци.
  • Общуваме, като използваме прилежащи към статиите дискусионни страници и личните си беседи. За темите, касаещи цялата общност, използваме Уикипедия:Разговори.
  • В края на коментарите си се подписваме. Това става чрез две тирета и четири вълнички (--~~~~), които при съхранение на редакцията сървърът превръща в препратка към личната страница и датата + часа на редакцията.
  • Стремим се да общуваме помежду си цивилизовано и добронамерено.
  • А какво се случва в реално време, следим чрез страницата Последни промени.
И още един път, добре дошли! Желаем ви приятни и ползотворни часове в Уикипедия!