Медово (област Стара Загора)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg За другите села с това име вижте Медово.

Медово
Общи данни
Население 163 души[1] (15 март 2022 г.)
6,12 души/km²
Землище 26,769 km²
Надм. височина 277 m
Пощ. код 6235
Тел. код 04137
МПС код СТ
ЕКАТТЕ 47665
Администрация
Държава България
Област Стара Загора
Община
   кмет
Братя Даскалови
Иван Танев
(ПДСД)
Медово в Общомедия

Медово е село в Южна България. То се намира в община Братя Даскалови, област Стара Загора.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Медово е разположено на 25 километра северозападно от град Чирпан. Намира се в южните части на Източна Средна гора и в котловина с малка надморска височина – около 380 – 400 метра. В северната част на землището му се издигат височините „Голата могила“, „Чона баир“ и „Калето“. Южно от тях се издигат от запад на изток няколко по-ниски възвишения като Голямата и Малката меденица, Габрака, Кухче, Дългата могила и Стальова могила. През самото село тече Медовска река, която извира от Средна гора и се влива в Марица.

Поминък[редактиране | редактиране на кода]

Добре развито е пчеларството. През последните години в Медово се отглежда огромен масив от маслодайна роза около 200 дка. Също така се култивира слънчоглед, пшеница, ечемик. Овощните градини, които се намират южно от Вкаменената сватба правят селото още по-приятно и красиво.

Обществени институции[редактиране | редактиране на кода]

На централния площад са разположени сградите на кметството и пощата. Читалището и библиотеката са разположени в една и съща сграда с кметството. Срещу тях се намира училището, което поради липса на ученици е закрито.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Близо до село Медово е скалният феномен „Вкаменената сватба“. Местната легенда гласи, че един богат човек правил голяма сватба. През това време Господ слезнал там преоблечен в дрипави дрехи като просяк. Помолил сватбарите за малко храна, но те му отказали и той за наказание ги вкаменил.

В днешно време, на мястото има скали, които по форма приличат на хора, а също и на годежен пръстен. Народен обичай за „Вкаменената сватба“ е, че който отиде на мястото, на връщане трябва да мине през пръстена. Вярва се, че който не успее да премине през него, има твърде много грехове, които го спират. По-популярно е друго вярване, според което преминаването през скалния пръстен на „Вкаменената сватба“ помага срещу безплодие и всякакви болести. Всяка година има реални случаи на бездетни семейства, които са се сдобили с рожба, след като са посетили мястото и са изпълнили ритуала с преминаването през скалния пръстен, оставянето на дар и пиенето на вода от „Тресков кладенец“, който е надолу по пътя. Документалният филм на Елена Димитрова" Чудото на вкаменената сватба" разказва историята за природния феномен.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

 • 2 май – празник на село Медово. През 2016 г. празникът на селото е насрочен за 1 май и ще се състои в подножието на природната забележителност "Вкаменената сватба".

Личности[редактиране | редактиране на кода]

 • Подполковник Въльо Стефов (1858 – 1902), военен деец – след залавянето на Захари Стоянов ръководи въстаническите сили по време на Съединението на България.
 • Кирил Василев Кръстев, свещеник, задържан на 1 януари 1945 г.
 • Агроном Недьо Минев Рачев (1912 – 2001), посветил живота си за облагородяване на с. Медово и околията. Под негово ръководство ТКЗС-тата в общината дълго време са първенци по зърнопроизводство в републиката. Бил дълго на отговорна длъжност в министерството на земеделието.
 • Сребрьо П. Стойновски (1845 – 1894), революционер, участник във Втората българска легия в Белград, член на революц. комитет в Оряхово, доброволец в българското опълчение[2]
 • Йеромонах Йоаникий Стоянов (ок.1809 – 1884), учител от Сопот, дарил средства и организирал построяването на училището в Медово[3]
 • В църквата на селото, архитектурен паметник на културата с местно значение, която днес е полуразрушена, се е крил Левски.
 • Иван Желев (1919-?), български офицер, генерал-майор от Строителни войски
 • Антон Биков (1909-?), български писател и учител


Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. www.grao.bg.
 2. „Родът на Христо Ботев“, Петър Чолов, акад. изд. „Проф. Марин Дринов“ (2000), стр.15
 3. „Родът на Христо Ботев“, Петър Чолов, акад. изд. „Проф. Марин Дринов“ (2000), стр.14

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]