Медресе Низамие

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Медресѐ Низамиѐ са няколко ислямски висши училища (медресета), основани от Низам ал-Мулк, везир на Селджуките, и наречени на негово име.

Те са първите добре организирани училища от този вид и за някои представляват модел на първите университети в Европа. Въпреки този възглед паралелът между двете институции е пресилен поради редица фактори (състав на преподавателското тяло, система за предаване на знанието, отношение към централната власт и пр.).

Поддържани са финансово, политически и духовно от много владетели и видни личности на ислямския свят чрез институцията на религиозното дарение и собственост (т. нар. уакф, на осм.-тур. вакъф), което определя до голяма степен доктриналната ориентация и преподавателския състав в съответното медресе.

Според изследователи като Хайнц Халм религиозното училище възниква първоначално в Иран около знатни семейство от религиозния елит, а впоследствие започва да се свързва и с централната власт в халифата по модела на медресетата „Ан-Низамийа“.

Най-известното училище е това в Багдад, основано през 1065, където самият Низам ал-Мулк назначава за преподавател един от най-значимите ислямски философи и теолози, Абу Хамид Газали. Другите училища с в Нишапур, Балх, Херат и Исфахан.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Nizamiyyah“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.