Висше училище по мениджмънт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Международен колеж)
Направо към: навигация, търсене
Висше училище по мениджмънт
Higher School of Management
Higher School of Management, Varna.jpg
Campus Varna.jpg
Кампус Варна
Основаване 1996 г.
Ректор Доц. д-р Тодор Радев
Местоположение Варна, Добрич, София, Флаг на България България
Уебсайт www.vum.bg
Varna location map.png
43.2122° с. ш. 27.9089° и. д.
Местоположение във Варна
Висше училище по мениджмънт в Общомедия

Висшето училище по мениджмънт (съкр. ВУМ), e специализирано висше училище във Варна, България.

В него учат студенти от над 40 страни[1]. Централният учебен корпус се намира във Варна, има колеж в Добрич и учебен център София.

Висшето училище предлага бакалавърски и магистърски програми по „Маркетинг и мениджмънт“, „Бизнес администрация“, „Информационни технологии“, „Маркетинг и управление на хотелиерството и туризма“, „Хотелски мениджмънт“ и „Кулинарни изкуства“. Повечето специалности се преподават на английски език.

История[редактиране | редактиране на кода]

 • 1996 г.: Висше училище „Международен колеж“ със седалище в курортен комплекс Албена е основано като висше училище по Закона за висшето образование[2].
 • 2 април 1998 г.: получена първоначална акредитация от Националната агенция за оценяване и акредитация.
 • 5 май 1999 г.: ВУМК е обявен за висше училище (със статут на самостоятелен колеж за висше образование) с решение на Народното събрание (ДВ, бр. 44/1999 г.)
 • С решение на Софийски градски съд от 19.06.2006 г. е прекратена дейността на Интернешънъл юнивърсити колидж лимитид – ООД, като нелигитимна. Решението е потвърдено за последно на трета инстанция с решение № 495 от 06.07.2007 г. Така Интернешънъл юнивърсити колидж лимитид – ООД, става част от ВУМК и се превръща в учебен център на колежа в София.[1][3]
 • 28 януари 2015 г.: получена институционална акредитация за срок от 4 години[4].
 • 21 май 2015 г.: с решение на Народното събрание (ДВ, 26.05.2015 г.) ВУМК се преобразува във Висше училище по мениджмънт със седалище във Варна.

Училище[редактиране | редактиране на кода]

Рейтинг[редактиране | редактиране на кода]

ВУМ заема 7-мо място сред бизнес училищата в Централна и Източна Европа по критерий „Международна насоченост“[5].

ВУМ е в топ 40 бизнес училища по критерия „Общо представяне“ за Централна и Източна Европа[5].

ВУМ влиза в първите 300 бизнес училища в света според броя публикации на своите студенти и академичния си състав[6].

ВУМ е сред 400-те най-добри бизнес училища в света според класацията на Eduniversal[7].

Висшето училище се класира на 13-о място в класацията на най-добрите магистърски програми по бизнес администрация, преподавани в Централна и Източна Европа.

Изданието на ВУМ European Journal of of Tourism Research (EJTR) е най-доброто българско списание в областта на обществените науки според Scopus[8].

Специалности[редактиране | редактиране на кода]

ВУМ предлага бакалавърски и магистърски програми с преподаване изцяло на английски език:

 • International Hospitality Management („Международен хотелски мениджмънт“)
 • International Business Management („Международен бизнес мениджмънт“)
 • Business Information Systems („Бизнес информационни системи“)
 • Hospitality and Culinary Arts („Хотелиерство и кулинарни изкуства“)
 • Business and Management Studies („Бизнес и мениджмънт изследвания“)
 • International Tourism Management („Международен мениджмънт на туризма“)
 • International Finance and Trade („Международни финанси и търговия“)
 • MBA with a Specialist Pathway („Магистър по бизнес администрация със специализация“)
 • Master in International Hospitality and Tourism Managemen („Магистър по международно хотелиерство и мениджмънт на туризма“)

Институтът по кулинарни изкуства (culinaryartseurope.com) е част от ВУМ. Той предлага бакалавърска програма на английски език по Gastronomy and Culinary Arts („Гастрономия и кулинарни изкуства“).

За кандидат-студентите, които не владеят английски език, ВУМ предлага езиково обучение, както и обучение на български език през първата учебна година.

Международна насоченост[редактиране | редактиране на кода]

ВУМ насърчава студентите си да прекарат 1 или 2 семестъра в чужбина. Висшето училище има опит с международния обмен с повече от 100 университета в Европа, но също и с държави като Япония, Бразилия, Китай и др. ВУМ е един от водещите университети в България в преподавателската и студентска мобилност в рамките на „Еразъм+“.

ВУМ има споразумения за партньорство с десетки университети в Европа. Студенти от партниращи университети могат да се прехвърлят във ВУМ след първата или втората си година, както и студенти на ВУМ могат да се прехвърлят в някой от партниращите университети. Този трансфер води до получаването на двойни дипломи.

ВУМ има утвърдени отношения с университети като Business and Hotel Management School в Швейцария, Stenden University в Холандия и Cardiff Metropolitan University във Великобритания. Студентите, които искат да получат швейцарска или холандска бакалавърска диплома в допълнение към българската си диплома, могат да прекарат последната година от обучението си в някой от партньорите университети в Швейцария, Нидерландия или Великобритания[9].

Освен възможността за прехвърляне във Великобритания, лицензът от Cardiff Metropolitan University дава възможност на студентите да завършват с британска диплома, като прекарат всичките години на обучението си в България[10][11].

Учебна база[редактиране | редактиране на кода]

ВУМ е разположен в университетски комплекси във Варна (централен корпус) и Добрич, както и с учебен център в София.

Разполага с библиотека с над 20 000 заглавия в областта на маркетинга, мениджмънта, туризма и др. с достъп до електронните бази данни на EBSCO, Scopus, ScienceDirect и др.

Висшето училище управлява собствени фирми в областта на ресторантьорството, туристическите услуги и счетоводството, където студентите се обучават, провеждат своите стажове или започват кариерата си.

Институтът по кулинарни изкуства разполага с модерно оборудвана си лаборатория[12] за кулинарни експерименти, сетивен анализ, изследване на цвета, мириса и строежа на хранителните продукти.

Преподавателски състав[редактиране | редактиране на кода]

В постоянния преподавателски състав има преподаватели от 6 държави. Лекторите на ВУМ често са канени да изнасят лекции в университети в Европа, Америка и Азия. От друга страна лектори от чуждестранни университети посещават ВУМ. Сред изтъкнатите лектори са доц. Михаил Минков, проф. Станислав Иванов и проф. Веселин Благоев. Имат множество научни публикации, както и многобройни учебници по туризъм, маркетинг и мениджмънт. Герт Хофстеде и доц. Минков в съавторство издават книгата "Cultures and Organizations: Software of the Mind".

Студенти[редактиране | редактиране на кода]

Многообразие

ВУМ е сред малкото висши училища в България с програми изцяло на английски език и с изразена международна насоченост. Във висшето училище учат студенти от повече от 40 страни, сред които са Русия, Украйна, Индия, Казахстан, Нигерия, Турция, Китай, Франция, Испания и др.[1]

Стипендии

Всички български и чуждестранни студенти могат да кандидатстват за стипендии в зависимост от своите академични постижения или финансово положение. Повече от половината от студентите получават стипендии. Стипендии могат да получат както учещите за бакалавър, така и за магистър.(Студентите в учебния център в София, нямат възможност да се възползват от стипендии).

Общежития

Разполага със студентско общежитие в Добрич. Всеки апартамент има отделна баня, кухня, газово отопление и WiFi. Стаите са двойни или единични. Комплексът във Варна е със стаи с отделни или общи бани, газово отопление и WiFi.

Стажове и кариера

Кариерният център във ВУМ помага на настоящите студенти в търсенето на оферти за работа и служи като връзка между студентите от различни страни и местните работодатели. Висшето училище също предлага на студентите възможност за стажове в страни като Испания, Германия, Гърция, Великобритания и САЩ[13].

Студентски живот

Студентите на ВУМ са включени в социални дейности, като различните студентски клубове (клуб по танци, клуб по журналистика, Обществото по хотелиерство, пътуване & туризъм), участие в студентски състезания (EMCup, Web Summit Hackday, HR в действие и др.), участия в събития, конференци и срещи, организирани от ВУМ и др.

Спортни изяви

Университетският футболен отбор играе в трета футболна дивизия на България[14] (в първите две дивизии играят 26-те професионални футболни клуба).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. а б http://www.vumk.eu/en/infopage/27-history-of-vum
 2. http://kadedaucha.com/?id=236&pid=13
 3. http://mail.nacid.bg/newdesign/kap/index.php?id=13
 4. Акредитирани висши училища в Република България... 13. Висше училище по мениджмънт – Варна – в сайта на МОН
 5. а б http://www.vumk.eu/files/upload//Ratings/Criterion_Internationalisation_on_EU_level.pdf
 6. http://www.vumk.eu/files/upload//Ratings/rankings15.pdf
 7. http://www.eduniversal-ranking.com/business-school-university-ranking-in-bulgaria/international-university-college.html
 8. http://www.scimagojr.com/journalrank.php?area=0&category=0&country=BG&year=2014&order=sjr&min=0&min_type=cd
 9. http://rectors.bg/node/62
 10. http://si.one-stop-shop.bg/Page/1.24.192/
 11. http://ceebd.co.uk/ceeed/un/bg/international_university_college.htm
 12. Culinary Arts Institute at VUM
 13. http://www.vumk.eu/
 14. Информационата система на БФС

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]