Висше училище по мениджмънт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Международен колеж)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Висше училище по мениджмънт
Higher School of Management
Кампус Варна
Кампус Варна
Основан 1996 г.
Вид частен
Ректор Доц. д-р Тодор Радев
Местоположение Варна, Добрич, София,  България
Сайт www.vum.bg
Прен.jpg
Varna location map.png
43.2122° с. ш. 27.9089° и. д.
Местоположение във Варна
Висше училище по мениджмънт в Общомедия

Висшето училище по мениджмънт (съкр. ВУМ), e специализирано висше училище във Варна, България.

В него учат студенти от над 40 страни[1]. Централният учебен корпус се намира във Варна, има колеж в Добрич и учебен център София.

Висшето училище предлага бакалавърски и магистърски програми по „Маркетинг и мениджмънт“, „Бизнес администрация“, „Информационни технологии“, „Маркетинг и управление на хотелиерството и туризма“, „Хотелски мениджмънт“ и „Кулинарни изкуства“. Повечето специалности се преподават на английски език.

История[редактиране | редактиране на кода]

 • 1996 г.: Висше училище „Международен колеж“ със седалище в курортен комплекс Албена е основано като висше училище по Закона за висшето образование[2].
 • 2 април 1998 г.: получена първоначална акредитация от Националната агенция за оценяване и акредитация.
 • 5 май 1999 г.: ВУМК е обявен за висше училище (със статут на самостоятелен колеж за висше образование) с решение на Народното събрание (ДВ, бр. 44/1999 г.)
 • С решение на Софийски градски съд от 19 юни 2006 г. е прекратена дейността на Интернешънъл юнивърсити колидж лимитид – ООД, като нелегитимна. Решението е потвърдено за последно на трета инстанция с решение № 495 от 6 юли 2007 г. Така Интернешънъл юнивърсити колидж лимитид – ООД, става част от ВУМК и се превръща в учебен център на колежа в София.[3]
 • 28 януари 2015 г.: получена институционална акредитация за срок от 4 години[4].
 • 21 май 2015 г.: с решение на Народното събрание (ДВ, 26 май 2015 г.) ВУМК се преобразува във Висше училище по мениджмънт със седалище във Варна.

Училище[редактиране | редактиране на кода]

Рейтинг[редактиране | редактиране на кода]

ВУМ заема 7-о място сред бизнес училищата в Централна и Източна Европа по критерий „Международна насоченост“[5].

ВУМ е в топ 40 бизнес училища по критерия „Общо представяне“ за Централна и Източна Европа[5].

ВУМ влиза в първите 300 бизнес училища в света според броя публикации на своите студенти и академичния си състав[6].

ВУМ е сред 400-те най-добри бизнес училища в света според класацията на Eduniversal[7].

Висшето училище се класира на 13-о място в класацията на най-добрите магистърски програми по бизнес администрация, преподавани в Централна и Източна Европа.

Изданието на ВУМ European Journal of of Tourism Research (EJTR) е най-доброто българско списание в областта на обществените науки според Scopus[8].

Специалности[редактиране | редактиране на кода]

ВУМ предлага бакалавърски и магистърски програми с преподаване изцяло на английски език:

 • International Hospitality Management („Международен хотелски мениджмънт“)
 • International Business Management („Международен бизнес мениджмънт“)
 • Software Systems and Technologies („Софтуерни системи и технологии“)
 • Business Information Systems („Бизнес информационни системи“)
 • Hospitality and Culinary Arts („Хотелиерство и кулинарни изкуства“)
 • Business and Management Studies („Бизнес и мениджмънт изследвания“)
 • International Tourism Management („Международен мениджмънт на туризма“)
 • International Finance and Trade („Международни финанси и търговия“)
 • MBA with a Specialist Pathway („Магистър по бизнес администрация със специализация“)
 • Master in International Hospitality and Tourism Managemen („Магистър по международно хотелиерство и мениджмънт на туризма“)

Институтът по кулинарни изкуства е част от ВУМ. Той предлага бакалавърска програма на английски език по Gastronomy and Culinary Arts („Гастрономия и кулинарни изкуства“).

За кандидат-студентите, които не владеят английски език, ВУМ предлага езиково обучение, както и обучение на български език през първата учебна година.

Международна насоченост[редактиране | редактиране на кода]

ВУМ насърчава студентите си да прекарат 1 или 2 семестъра в чужбина. Висшето училище има опит с международния обмен с повече от 100 университета в Европа, но също и с държави като Япония, Бразилия, Китай и др. ВУМ е един от водещите университети в България в преподавателската и студентска мобилност в рамките на „Еразъм+“.

ВУМ има споразумения за партньорство с десетки университети в Европа. Студенти от партниращи университети могат да се прехвърлят във ВУМ след първата или втората си година, както и студенти на ВУМ могат да се прехвърлят в някой от партниращите университети. Този трансфер води до получаването на двойни дипломи.

ВУМ има утвърдени отношения с университети като Business and Hotel Management School в Швейцария, Stenden University в Холандия и Cardiff Metropolitan University във Великобритания. Студентите, които искат да получат швейцарска или холандска бакалавърска диплома в допълнение към българската си диплома, могат да прекарат последната година от обучението си в някой от партньорите университети в Швейцария, Нидерландия или Великобритания[9].

Освен възможността за прехвърляне във Великобритания, лицензът от Cardiff Metropolitan University дава възможност на студентите да завършват с британска диплома, като прекарат всичките години на обучението си в България[10][11].

Учебна база[редактиране | редактиране на кода]

ВУМ е разположен в университетски комплекси във Варна (централен корпус) и Добрич, както и с учебен център в София.

Разполага с библиотека с над 20 000 заглавия в областта на маркетинга, мениджмънта, туризма и др. с достъп до електронните бази данни на EBSCO, Scopus, ScienceDirect и др.

Висшето училище управлява собствени фирми в областта на ресторантьорството, туристическите услуги и счетоводството, където студентите се обучават, провеждат своите стажове или започват кариерата си.

Институтът по кулинарни изкуства разполага с модерно оборудвана си лаборатория[12] за кулинарни експерименти, сетивен анализ, изследване на цвета, мириса и строежа на хранителните продукти.

Преподавателски състав[редактиране | редактиране на кода]

В постоянния преподавателски състав има преподаватели от 6 държави. Лекторите на ВУМ често са канени да изнасят лекции в университети в Европа, Америка и Азия. От друга страна лектори от чуждестранни университети посещават ВУМ. Лектори са доц. Николай Райчев[13], доц. Михаил Минков[14], проф. Станислав Иванов[15] и проф. Веселин Благоев[16]. Имат множество научни публикации, както и многобройни учебници по ИТ, туризъм, маркетинг и мениджмънт. Герт Хофстеде и доц. Минков в съавторство издават книгата "Cultures and Organizations: Software of the Mind Архив на оригинала от 2015-07-17 в Wayback Machine.".

Студенти[редактиране | редактиране на кода]

Многообразие

ВУМ е сред малкото висши училища в България с програми изцяло на английски език и с изразена международна насоченост. Във висшето училище учат студенти от повече от 40 страни, сред които са Русия, Украйна, Индия, Казахстан, Нигерия, Турция, Китай, Франция, Испания и др.[1]

Стипендии

Всички български и чуждестранни студенти могат да кандидатстват за стипендии в зависимост от своите академични постижения или финансово положение. Повече от половината от студентите получават стипендии. Стипендии могат да получат както учещите за бакалавър, така и за магистър.(Студентите в учебния център в София, нямат възможност да се възползват от стипендии).

Общежития

Разполага със студентско общежитие в Добрич. Всеки апартамент има отделна баня, кухня, газово отопление и WiFi. Стаите са двойни или единични. Комплексът във Варна е със стаи с отделни или общи бани, газово отопление и WiFi.

Стажове и кариера

Кариерният център във ВУМ помага на настоящите студенти в търсенето на оферти за работа и служи като връзка между студентите от различни страни и местните работодатели. Висшето училище също предлага на студентите възможност за стажове в страни като Испания, Германия, Гърция, Великобритания и САЩ[17].

Студентски живот

Студентите на ВУМ са включени в социални дейности, като различните студентски клубове (клуб по танци, клуб по журналистика, Обществото по хотелиерство, пътуване & туризъм), участие в студентски състезания (EMCup, Web Summit Hackday Архив на оригинала от 2015-07-14 в Wayback Machine., HR в действие и др.), участия в събития, конференци и срещи, организирани от ВУМ и др.

Спортни изяви

Университетският футболен отбор играе в трета футболна дивизия на България[18] (в първите две дивизии играят 26-те професионални футболни клуба).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Образование“         Портал „Образование          Портал „Икономика“         Портал „Икономика          Портал „България“         Портал „България