Висше училище по мениджмънт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Международен колеж)
Направо към: навигация, търсене
Висше училище по мениджмънт
Varna Universtiy of Management
Varna Universtiy of Management
Основаване 1996 г.
Ректор Доц. д-р Тодор Радев
Местоположение Варна, Добрич, София, Флаг на България България
Уебсайт www.vum.bg
Varna location map.png
43.2122° с. ш. 27.9089° и. д.

Висше училище по мениджмънт (ВУМ) e специализирано висше училище във Варна, България. В него учат студенти от над 40 страни.[1] Централният учебен корпус се намира в гр. Варна, с допълнителни корпуси в гр. Добрич и гр. София. Висшето училище предлага бакалавърски и магистърски програми по Маркетинг и мениджмънт, Бизнес администрация, Информационни технологии, Маркетинг и управление на хотелиерството и туризма, Хотелски мениджмънт и Кулинарни изкуства. Повечето специалности се преподават на английски език.

История и акредитация[редактиране | редактиране на кода]

 • 1996 г.  – Висше училище международен колеж е основано като висше учебно заведение по българския закон за висше образование.[2]
 • 2 април 1998 г. – Международният колеж получава първоначална акредитация от Националната агенция за оценяване и акредитация в България.
 • 5 май 1999 г. – ВУМК официално е обявен за висше училище с решение на Народното събрание на Република България, обнародвано в Държавен вестник бр.44/99 г.
 • 21 май 2015 г. – С решение на Народното събрание на Република България, публикувано в  Държавен вестник  на 26.05.2015 г., "Висше училище Международен колеж" се преобразува във "Висше училище по мениджмънт".

Специалности[редактиране | редактиране на кода]

ВУМ предлага бакалавърски и магистърски програми с преподаване изцяло на английски език:

 • International Hospitality Management (Международен хотелски мениджмънт)
 • International Business Management (Международен бизнес мениджмънт)
 • Business Information Systems (Бизнес информационни системи)
 • Hospitality and Culinary Arts (Хотелиерство и кулинарни изкуства)
 • Business and Management Studies (Бизнес и мениджмънт изследвания)
 • International Tourism Management (Международен мениджмънт на туризма)
 • International Finance and Trade (Международни финанси и търговия)
 • MBA with a Specialist Pathway (Магистър по бизнес администрация със специализация);
 • Master in International Hospitality and Tourism Managemen (Магистър по международно хотелиерство и мениджмънт на туризма)

Институтът по кулинарни изкуства (culinaryartseurope.com) е част от ВУМ. Той предлага бакалавърска програма на английски език по Gastronomy and Culinary Arts (Гастрономия и кулинарни изкуства).

За кандидат-студентите, които не владеят английски език, ВУМ предлага езиково обучение, както и обучение на български език през първата учебна година. 

Международна насоченост[редактиране | редактиране на кода]

ВУМ насърчава студентите си да прекарат един или два семестъра в чужбина. Висшето училище има опит с международния обмен с повече от 100 университета в Европа, но също и с държави като Япония, Бразилия, Китай и др. ВУМ е един от водещите университети в България в преподавателската и студентстка мобилност в рамките на „Еразъм+“.

ВУМ има споразумения за партньорство с десетки университети в Европа. Студенти от партниращи университети могат да се прехвърлят във ВУМ след първата или втората си година, както и студенти на ВУМ могат да се прехвърлят в някой от партниращите университети. Този трансфер води до получаването на двойни дипломи.

ВУМ има утвърдени отношения с университети като Business and Hotel Management School в Швейцария, Stenden University в Холандия и Cardiff Metropolitan University във Великобритания. Студентите, които искат да получат швейцарска или холандска бакалавърска диплома в допълнение към българската си диплома, могат да прекарат последната година от обучението си в някой от партньорите университети в Швейцария, Холандия или Великобритания.[3]

Освен възможността за прехвърляне във Великобритания, лицензът от Cardiff Metropolitan University дава възможност на студентите да завършват с британска диплома, като прекарат всичките години на обучението си в България.[4][5]

Учебна база[редактиране | редактиране на кода]

ВУМ разполага с библиотекa с над 20 000 заглавия в областта на маркетинга, мениджмънта, туризма и др. и достъп до електронните бази данни на EBSCO, Scopus, ScienceDirect и др.

Висшето училище управлява собствени фирми в областта на ресторантьорството, туристическите услуги и счетоводството, където студентите се обучават, провеждат своите стажове или започват кариерата си.

Институтът по кулинарни изкуства разполага с модерно оборудвана си лаборатория[6] за кулинарни експерименти, сетивен анализ, изследване на цвета, мириса и строежа на хранителните продукти.

Студентско многообразие[редактиране | редактиране на кода]

ВУМ е сред малкото висши училища в България с програми изцяло на английски език и с изразена международна насоченост. Във висшето училище учат студенти от повече от 40 страни, сред които са Русия, Украйна, Индия, Казахстан, Нигерия, Турция, Китай, Франция, Испания и др.[1]

Рейтинг[редактиране | редактиране на кода]

ВУМ заема седмо място сред бизнес училищата в Централна и Източна Европа по критерий „Международна насоченост“.[7]

ВУМ е в топ 40 бизнес училища по критерия "Общо представяне" за Централна и Източна Европа.[7]

ВУМ влиза в първите 300 бизнес училища в света според броя публикации на своите студенти и академичния си състав.[8]

ВУМ е сред 400-те най-добри бизнес училища в света според класацията на Eduniversal. [9]

Висшето училище се класира на 13-о място сред най-добрите магистърски програми по бизнес администрация, преподавани в Централна и Източна Европа.

Изданието на ВУМ, European Journal of of Tourism Research (EJTR), е най-доброто българско списание в областта на обществените науки според Scopus.[10]

Възможности за стажове и начало на кариерата[редактиране | редактиране на кода]

Кариерният център във ВУМ помага на настоящите студенти в търсенето на оферти за работа и служи като връзка между студентите от различни страни и местните работодатели. Висшето училище също предлага на студентите възможност за стажове в страни като Испания, Германия, Гърция, Великобритания и САЩ.[11]

Преподавателски състав[редактиране | редактиране на кода]

В постоянния преподавателски състав присъстват преподаватели от шест държави. Лекторите на ВУМ често са канени да изнасят лекции в университети в Европа, Америка и Азия. От друга страна лектори от чуждестранни университети посещават ВУМ. Сред изтъкнатите лектори са доц. Михаил Минков, проф. Станислав Иванов и проф. Веселин Благоев. Сред техните научни постижения са множество научни публикации, както и многобройни учебници по туризъм, маркетинг и мениджмънт. Герт Хофстеде, в съавторство с Доц. Минков издават книгата "Cultures and Organizations: Software of the Mind".

Университетски комплекси[редактиране | редактиране на кода]

ВУМ разполага с университетски комплекси в гр.Варна (централен корпус), в гр. Добрич, както и с учебен център в гр. София.

ВУМ разполага със студентско общежитие в гр. Добрич. Всеки апартамент има отделна баня, кухня, газово отопление и WiFi. Стаите са двойни или единични. Комплексът във Варна разполага със стаи с отделни или общи бани, газово отопление и WiFi.

Стипендии[редактиране | редактиране на кода]

Всички български и чуждестранни студенти могат да кандидатстват за стипендии в зависимост от своите академични постижения или финансово положение. Повече от половината от студентите получават стипендии. Стипендии могат да получат както учещите за бакалавър, така и за магистър.

Студентски живот[редактиране | редактиране на кода]

Студентите на ВУМ са включени в социални дейности, като различните студентски клубове (клуб по танци, клуб по журналистика, Обществото по хотелиерство, пътуване & туризъм), участие в студентски състезания (EMCup, Web Summit Hackday, HR в действие и др.), участия в събития, конференци и срещи, организирани от ВУМ и др.  

Спортни изяви[редактиране | редактиране на кода]

Университетският футболен отбор играе в трета футболна дивизия на България[12] (в първите две дивизии играят 26-те професионални футболни клуба).  

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

vum.bg

vumk.eu (стар сайт, в процес на преработка)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. а б http://www.vumk.eu/en/infopage/27-history-of-vum
 2. http://kadedaucha.com/?id=236&pid=13
 3. http://rectors.bg/node/62
 4. http://si.one-stop-shop.bg/Page/1.24.192/
 5. http://ceebd.co.uk/ceeed/un/bg/international_university_college.htm
 6. Culinary Arts Institute at VUM
 7. а б http://www.vumk.eu/files/upload//Ratings/Criterion_Internationalisation_on_EU_level.pdf
 8. http://www.vumk.eu/files/upload//Ratings/rankings15.pdf
 9. http://www.eduniversal-ranking.com/business-school-university-ranking-in-bulgaria/international-university-college.html
 10. http://www.scimagojr.com/journalrank.php?area=0&category=0&country=BG&year=2014&order=sjr&min=0&min_type=cd
 11. http://www.vumk.eu/
 12. Информационата система на БФС