Международен фестивал на камерната музика

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Международен фестивал на камерната музика
Информация
Място Flag of Bulgaria.svg България, Пловдив, Старинен Пловдив, Етнографски музей
Основан 1964 г.
Основатели проф. Владимир Аврамов
проф. Александър Нейнски
Добрин Петков
Марко Мешолам
с подкрепата на:
Община Пловдив
Българска концертна дирекция
Министерство на културата
Активни години от 1964 г.
Дата ежегодно от 10 до 20 юни
Жанр класическа камерна музика
Организатор Сдружение „Интерарт фест“
Сайт chamberfestivalplovdiv.com

Международният фестивал на камерната музика[1] в Пловдив е най-старият фестивал за класическа камерна музика в Европа.

Провежда се ежегодно през юни сред живописната атмосфера на един от най-емблематичните архитектурни паметници в Старинен ПловдивЕтнографския музей. Провеждането на фестивала не е прекъсвано нито веднъж до днес от основаването му през 1964 г.

История[редактиране | редактиране на кода]

Учреден е от група музикални ентусиасти с подкрепата на Община Пловдив и Министерството на културата. Сред учредителите и организаторите са проф. Владимир Аврамов, проф. Александър Нейнски, Добрин Петков, Марко Мешолам, градските учреждения на Пловдив и Българската концертна дирекция (София).

Първото фестивално издание се провежда от 1 до 12 юни 1964 г. в уникалната атмосфера на Етнографския музей. Още на старта форумът се очертава като многообещаващо творческо начало, бързо прераснало в международно събитие и трамплин за световни изяви на най-изявените изпълнители на класическата музика и професионална школа за младите музикални дарования на България.

Година след година музикалният форум се утвърждава като традиционна и необходима музикална проява за града и региона, вписвайки в дълголетната история си имената на знаменити музиканти като Ифра Нийман, Михаел Фришеншлагер, дуото Емил Камиларов и Дина Шнайдерман, Стойка Миланова, Юри Буков, Минчо Минчев и десетки още изпълнители, премиери на музикални творби, чествания на композитори, диригенти, ансамбли и отделни интерпретатори на камерната музика.

Свидетелство за международния авторитет на фестивала е участието на изпълнители като Ифра Нийман, Святослав Рихтер, Данаил Шафран, Алексис Вайсенберг, Милчо Левиев, Минчо Минчев, Юри Буков, Мичо Димитров състави като Парижки камерен оркестър, Оркестър „Ерфурт“, „Инглиш Симфони“, „Лондонска серенада“, „Шидлоф квартет“ и други.

В своята половинвековна летопис Фестивалът се подготвя и управлява с неизменната цел да покаже на пловдивската публика едни от най-добрите камерни изпълнители. През 1980-те години е учредена едноименна фондация, в която активно работят диригентът Пламен Джуров, Живко Жеков – директор на Окръжната концертна дирекция, Георги Иванов и др. В последните 30 години Фестивалът се организира от Агенция ”Музика”, Сдружение „Интерарт фест“ и дългогодишния им управител Димитър Малашинов.

Селекцията и съставянето на ежегодните фестивални програми се извършва от експертен съвет, в чийто състав са участвали видни местни и столични музиканти – проф. Анастас Славчев, проф. Георги Кънев, проф. Александър Спиров, доц. Крикор Четинян, проф. д-р Юлиан Куюмджиев, проф. д-р Полина Куюмджиева, д-р Веселин Емануилов, Аделина Калудова, Юлия Манолова, д-р Поля Паунова-Тошева и др.

През 2008 година е изготвен Статут за подготовка, организация и провеждане на Фестивала като основание за неговото обновяване и съвременно форматиране.

По смисъла на утвърдения статут Международният фестивал на камерната музика се ръководи и направлява от kоординационен съвет при Община Пловдив, оглавяван от началника на отдел ”Култура”, а продуцент и практически организатор e сдружение ”Интерарт фест”.

Ръководители[редактиране | редактиране на кода]

Дългогодишен мениджър на фестивала е Димитър Малашинов.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Музика“         Портал „Музика