Международна агенция по енергетика

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Международна агенция по енергетика
Map of members International Energy Agency.png
Информация
Акроними МАЕ
Тип специализирана агенция
Основана 1974
Правно положение активно
Организация-майка ОИСР
Седалище Париж, Франция
Официални езици френски, английски
Сайт www.iea.org

бележки
  • Съдейства на международното сътрудничество в сферите на усъвършенстването на световната структура за търсене и предлагане на енергия и енергийни услуги
Международна агенция по енергетика в Общомедия

Международната агенция по енергетика (МАЕ) (фр. Agence internationale de l'énergie, AIE; англ. International Energy Agency, IEA) е автономен международен орган в рамките на Организацията за икономическо сътрудничества и развитие (ОИСР). Наброява 28 страни-участнички. Учреден е в Париж през 1974 г. Основната цел на организацията е да съдейства на международното сътрудничество в сферите на усъвършенстването на световната структура за търсене и предлагане на енергия и енергийни услуги. На практика отстоява интересите на страните-вносители на енергоресурси.

Широка популярност имат ежегодните общоенергетичен и отраслови отчети на МАЕ.

Международната агенция по енергетика (МАЕ) е създана в 1974 г. след нефтената криза от 1973—1974 г. Идеята за създаване на МАЕ принадлежи на САЩ, които създават новата организация в противовес на ОПЕК. МАЕ е автономен орган в структурата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (съкратено ОИСР). Понастоящем членове на МАЕ са 26 страни-членки на ОИСР: Австралия, Австрия, Белгия, Канада, Чехия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Япония, Южна Корея, Люксембург, Нидерландия, Нова Зеландия, Норвегия, Португалия, Испания, Швеция, Швейцария, Турция, Великобритания и САЩ. Главната цел на МАЕ е определена при създаването на организацията — това е създаване на система за колективна енергетическа безопасност. Основен принцип е преразпределението между участничките в организацията на наличните запаси от нефт при възникване на критични прекъсвания на добива и доставките. Страны-участницы МЭА также договорились координировать и другие аспекты энергетической политики. Основните цели и задачи на МАЕ са формулирани в Международната енергетическа програма, в Програмата за дългосрочно сътрудничество, а също и в документа „Общи цели“, одобрен на срещата на министрите на енергетиката на страните-членки на МАЕ през 1993 г. Към компетенциите на МАЕ се относятся:

  • усъвършенстването на световната система за търсене и предлагане в областта на енергетиката по пътя на съдействието за разработка на алтернативни източници на енергия и повишена ефективност за нейното използоване;
  • укрепване и усъвършенстване на системата за борба с прекъсванията при снабдяването с енергия;
  • обработка на текущата информация, касаеща състоянието на международния нефтен пазар и източниците на енергия;
  • съдействие за съчетаване на екологичната и енергийна политики;
  • разрешаване на енергийните проблеми в глобален контекст чрез сътрудничество със страните извън организацията и с международните организации.

В МАЕ действа система на „претеглените“ гласове при приемане на решенията. Решения, изискващи от членовете на организацията приемане на нови задължения, за които не се споменава в Съглашението за международна енергийна програма, се приемат единогласно. В останалите случаи действа принципът на повечето гласове или „особено мнозинство“. Мнозинство се смята набирането на 60 % от „комбинираните“ гласове (съвкупността от „базовите гласове“ и „гласовете за нефтопотребление“ и 50 % от „базовите гласове“. „Базови гласове“ — са 3 гласа на делегация от една страна-членка на МАЕ. Гласовете „за нефтопотребление“ според нефтопотреблението на големите страни. По този начин, САЩ получава най-много гласове като най-крупен потребител на горива в света. В МАЕ също има процедура за приемане на решения „с особено мнозинство“. Това става при въпроси свързани с определени точки и параграфи от Съглашението за международна енергийна програма.

Висш орган на МАЕ е срещата на министрите в съвета на управляващите. В МАЕ има също длъжност на изпълнителен директор, действат ред постоянни групи и специални комитети.

В съответствие със Съглашението за международна енергийна програма, всяка страна членка на МАЕ е задължена да има запаси от нефт, съответстващ на не по-малко от 90 дни на чистия внос, да ограничава потреблението и да дели нефта с другите страни-членки на МАЕ. Системата за преразрледеление на нефта влиза в действие, когато недостатъкът от нефт в една или няколко страни-членки превиши 7 % от обичайното потребление. Освен това се предвижда съкращение на потреблението на нефт от страните-членки на МАЕ и използоване на рационално планиране. Тази система премина успешно изпитание во време на войната в Персийския залив, инициирана от Ирак срещу Кувейт. Особено значение МАЕ придава също на диверсификацията на източниците на енергия и повишаването на енергийната ефективност в рамките на Програмата за дългосрочно сътрудничество, приета през 1976 г. МАЕ също така активно участва в подготовката и провеждането на срещи в рамките на „Голямата осморка“ и други мероприятия, на които се обсъждат въпросите на глобалната енергийна безопасност.

Препратки[редактиране | редактиране на кода]


Официален сайт на МАЕ