Международна агенция по енергетика

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Международна агенция по енергетика
International Energy Agency
Информация
АкронимиМАЕ
Типспециализирана агенция
Основана1974
Положениеактивно
Част отОИСР
СедалищеПариж, Франция
Езицифренски, английски
РъководителФатих Бирол
Сайтwww.iea.org

бележки
  • Съдейства на международното сътрудничество в сферите на усъвършенстването на световната структура за търсене и предлагане на енергия и енергийни услуги
Международна агенция по енергетика в Общомедия

Международната агенция по енергетика (МАЕ) (фр. Agence internationale de l'énergie, AIE; англ. International Energy Agency, IEA) е автономен международен орган в рамките на Организацията за икономическо сътрудничества и развитие (ОИСР), създаден през 1974 г. след глобалната енергийна криза. По време на нейното основаване, организацията е била замислена да се справи с глобалния недостиг на петролни запаси и да служи като източник на информация за статистическите данни за световния петролен пазар и други енергийни сектори, включително глобалното енергоснабдяване.

Международната агенция по енергетика действа като консултативен орган по енергийната политика на страните-членки и дори си сътрудничи с държави, които не са членки, особено Китай, Индия и Русия. От самото начало целите на организацията бяха разширени, за да се съсредоточат върху трите принципа на правилната енергийна политика: енергийна безопасност, икономическо развитие и опазване на околната среда. В опазването на околната среда, организацията се фокусира върху климатичните ефекти от използването на различни енергийни източници. Организацията играе централна роля в насърчаването на използването на алтернативни енергийни източници (включително възобновяема енергия), рационалните енергийни политики и международното сътрудничество в технологичното развитие в областта на производството на енергия.

Държавите членки трябва да поддържат петролни запаси, равностойни на най-малко една четвърт от общия внос на петрол в страната през предходната година.

Широка популярност имат ежегодните общоенергетичен и отраслови отчети на МАЕ.

Членство в организацията[редактиране | редактиране на кода]

Само държави, които са членове на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, могат да се присъединят към Международната агенция по енергетика. И всички държави членки на тази организация, с изключение на Чили, Естония, Израел, Словения, Исландия и Мексико, също са членове на тази организация. Организацията има 28 държави членки.

Списък на страните-членки::

Основен принцип е преразпределението между участничките в организацията на наличните запаси от нефт при възникване на критични прекъсвания на добива и доставките.

Основните цели и задачи на МАЕ са формулирани в Международната енергетическа програма, в Програмата за дългосрочно сътрудничество, а също и в документа „Общи цели“, одобрен на срещата на министрите на енергетиката на страните-членки на МАЕ през 1993 г. Към компетенциите на МАЕ се относятся:

  • усъвършенстването на световната система за търсене и предлагане в областта на енергетиката по пътя на съдействието за разработка на алтернативни източници на енергия и повишена ефективност за нейното използоване;
  • укрепване и усъвършенстване на системата за борба с прекъсванията при снабдяването с енергия;
  • обработка на текущата информация, касаеща състоянието на международния нефтен пазар и източниците на енергия;
  • съдействие за съчетаване на екологичната и енергийна политики;
  • разрешаване на енергийните проблеми в глобален контекст чрез сътрудничество със страните извън организацията и с международните организации.

В МАЕ действа система на „претеглените“ гласове при приемане на решенията. Решения, изискващи от членовете на организацията приемане на нови задължения, за които не се споменава в Съглашението за международна енергийна програма, се приемат единогласно. В останалите случаи действа принципът на повечето гласове или „особено мнозинство“. Мнозинство се смята набирането на 60 % от „комбинираните“ гласове (съвкупността от „базовите гласове“ и „гласовете за нефтопотребление“ и 50 % от „базовите гласове“. „Базови гласове“ – са 3 гласа на делегация от една страна-членка на МАЕ. Гласовете „за нефтопотребление“ според нефтопотреблението на големите страни. По този начин, САЩ получава най-много гласове като най-крупен потребител на горива в света. В МАЕ също има процедура за приемане на решения „с особено мнозинство“. Това става при въпроси свързани с определени точки и параграфи от Съглашението за международна енергийна програма.

Висш орган на МАЕ е срещата на министрите в съвета на управляващите. В МАЕ има също длъжност на изпълнителен директор, действат ред постоянни групи и специални комитети.

В съответствие със Съглашението за международна енергийна програма, всяка страна членка на МАЕ е задължена да има запаси от нефт, съответстващ на не по-малко от 90 дни на чистия внос, да ограничава потреблението и да дели нефта с другите страни-членки на МАЕ. Системата за преразрледеление на нефта влиза в действие, когато недостатъкът от нефт в една или няколко страни-членки превиши 7 % от обичайното потребление. Освен това се предвижда съкращение на потреблението на нефт от страните-членки на МАЕ и използоване на рационално планиране. Тази система премина успешно изпитание во време на войната в Персийския залив, инициирана от Ирак срещу Кувейт. Особено значение МАЕ придава също на диверсификацията на източниците на енергия и повишаването на енергийната ефективност в рамките на Програмата за дългосрочно сътрудничество, приета през 1976 г. МАЕ също така активно участва в подготовката и провеждането на срещи в рамките на „Голямата осморка“ и други мероприятия, на които се обсъждат въпросите на глобалната енергийна безопасност.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]


Официален сайт на МАЕ