Международна агенция по енергетика

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Международна агенция по енергетика
Map of members International Energy Agency.png
Информация
Акроними МАЕ
Тип специализирана агенция
Основана 1974
Правно положение активно
Организация-майка ОИСР
Седалище Париж, Франция
Официални езици френски, английски
Сайт www.iea.org

бележки
  • Съдейства на международното сътрудничество в сферите на усъвършенстването на световната структура за търсене и предлагане на енергия и енергийни услуги
Международна агенция по енергетика в Общомедия

Международната агенция по енергетика (МАЕ) (фр. Agence internationale de l'énergie, AIE; англ. International Energy Agency, IEA) е автономен международен орган в рамките на Организацията за икономическо сътрудничества и развитие (ОИСР). Наброява 28 страни-участнички. Учреден е в Париж през 1974 г. Основната цел на организацията е да съдейства на международното сътрудничество в сферите на усъвършенстването на световната структура за търсене и предлагане на енергия и енергийни услуги. На практика отстоява интересите на страните-вносители на енергоресурси.

Широка популярност имат ежегодните общоенергетичен и отраслови отчети на МАЕ.

Международната агенция по енергетика (МАЕ) е създана в 1974 г. след нефтената криза от 1973—1974 г. Идеята за създаване на МАЕ принадлежи на САЩ, които създават новата организация в противовес на ОПЕК. МАЕ е автономен орган в структурата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (съкратено ОИСР). Понастоящем членове на МАЕ са 26 страни-членки на ОИСР: Австралия, Австрия, Белгия, Канада, Чехия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Япония, Южна Корея, Люксембург, Нидерландия, Нова Зеландия, Норвегия, Португалия, Испания, Швеция, Швейцария, Турция, Великобритания и САЩ. Главната цел на МАЕ е определена при създаването на организацията — това е създаване на система за колективна енергетическа безопасност. Основен принцип е преразпределението между участничките в организацията на наличните запаси от нефт при възникване на критични прекъсвания на добива и доставките. Страны-участницы МЭА также договорились координировать и другие аспекты энергетической политики. Основните цели и задачи на МАЕ са формулирани в Международната енергетическа програма, в Програмата за дългосрочно сътрудничество, а също и в документа „Общи цели“, одобрен на срещата на министрите на енергетиката на страните-членки на МАЕ през 1993 г. Към компетенциите на МАЕ се относятся:

  • усъвършенстването на световната система за търсене и предлагане в областта на енергетиката по пътя на съдействието за разработка на алтернативни източници на енергия и повишена ефективност за нейното използоване;
  • укрепване и усъвършенстване на системата за борба с прекъсванията при снабдяването с енергия;
  • обработка на текущата информация, касаеща състоянието на международния нефтен пазар и източниците на енергия;
  • съдействие за съчетаване на екологичната и енергийна политики;
  • разрешаване на енергийните проблеми в глобален контекст чрез сътрудничество със страните извън организацията и с международните организации.

В МАЕ действа система на „претеглените“ гласове при приемане на решенията. Решения, изискващи от членовете на организацията приемане на нови задължения, за които не се споменава в Съглашението за международна енергийна програма, се приемат единогласно. В останалите случаи действа принципът на повечето гласове или „особено мнозинство“. Мнозинство се смята набирането на 60 % от „комбинираните“ гласове (съвкупността от „базовите гласове“ и „гласовете за нефтопотребление“ и 50 % от „базовите гласове“. „Базови гласове“ — са 3 гласа на делегация от една страна-членка на МАЕ. Гласовете „за нефтопотребление“ според нефтопотреблението на големите страни. По този начин, САЩ получава най-много гласове като най-крупен потребител на горива в света. В МАЕ също има процедура за приемане на решения „с особено мнозинство“. Това става при въпроси свързани с определени точки и параграфи от Съглашението за международна енергийна програма.

Висш орган на МАЕ е срещата на министрите в съвета на управляващите. В МАЕ има също длъжност на изпълнителен директор, действат ред постоянни групи и специални комитети.

В съответствие със Съглашението за международна енергийна програма, всяка страна членка на МАЕ е задължена да има запаси от нефт, съответстващ на не по-малко от 90 дни на чистия внос, да ограничава потреблението и да дели нефта с другите страни-членки на МАЕ. Системата за преразрледеление на нефта влиза в действие, когато недостатъкът от нефт в една или няколко страни-членки превиши 7 % от обичайното потребление. Освен това се предвижда съкращение на потреблението на нефт от страните-членки на МАЕ и използоване на рационално планиране. Тази система премина успешно изпитание во време на войната в Персийския залив, инициирана от Ирак срещу Кувейт. Особено значение МАЕ придава също на диверсификацията на източниците на енергия и повишаването на енергийната ефективност в рамките на Програмата за дългосрочно сътрудничество, приета през 1976 г. МАЕ също така активно участва в подготовката и провеждането на срещи в рамките на „Голямата осморка“ и други мероприятия, на които се обсъждат въпросите на глобалната енергийна безопасност.

Препратки[редактиране | редактиране на кода]


Официален сайт на МАЕ