Международна азбука за транслитерация на санскрит

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Международна азбука за транслитерация на санскрит, съкр. АТС (азбука за транслитерация на санскрит) (IAST, International Alphabet of Sanskrit Transliteration) – система, представляваща академичен стандарт за предаване на санскрит посредством латиница с диакритични знаци. IAST се базира на стандарт, приет през 1894 г. на Международния Конгрес на Ориенталистите в Женева. Фактически той е стандарт за печатни публикации, а също, посредством използването на Уникод – за представяне на електронни текстове.

IAST позволява да се предава фонетически точна транскрипция за индийските писмени системи, такива като деванагари.

Освен това, общоприета практика е записването на езика пали с помощта на системата IAST, без използване на някаква индийска писмена система.

Символи на IAST[редактиране | редактиране на кода]

По-долу е представена сводна таблица за азбуката IAST (главни и малки букви) в сравнение с деванагари и указване фонетиката на IPA (в квадратни скоби).

[ɐ]
a A
[a:]
ā Ā
[i]
i I
[i:]
ī Ī
[u]
u U
[u:]
ū Ū
[ɹ̩]
ṛ Ṛ
[ɹ̩:]
ṝ Ṝ
[l̩]
ḷ Ḷ
[l̩:]
ḹ Ḹ
гласни


[e:]
e E
[a:i]
ai Ai
[o:]
o O
[a:u]
au Au
дифтонги


अं [ⁿ]
ṃ Ṃ
анусвара
अः [h]
ḥ Ḥ
висарга


[k]
k K
[c]
c C
[ʈ]
ṭ Ṭ
[t]
t T
[p]
p P
глухи
[kʰ]
kh Kh
[cʰ]
ch Ch
[ʈʰ]
ṭh Ṭh
[tʰ]
th Th
[pʰ]
ph Ph
придихателни глухи
[g]
g G
[ɟ]
j J
[ɖ]
ḍ Ḍ
[d]
d D
[b]
b B
звучни
[gʰ]
gh Gh
[ɟʰ]
jh Jh
[ɖʰ]
ḍh Ḍh
[dʰ]
dh Dh
[bʰ]
bh Bh
придихателни звучни
[ŋ]
ṅ Ṅ
[ɲ]
ñ Ñ
[ɳ]
ṇ Ṇ
[n]
n N
[m]
m M
назални съгласни
[j]
y Y
[r]
r R
[l]
l L
[v]
v V
полугласни
[ʃ]
ś Ś
[ʂ]
ṣ Ṣ
[s]
s S
шептящи
[ɦ]
h H
звънки фрикативни

Забележка: в някои издания (например, в „Санскритско-русский словарь“ на В. А. Кочергина) вместо ś се използва ç, а вместо .

Освен IAST съществуват също няколко схеми за транслитерация на санскрит и други езици от Югоизточна Азия, обаче те не са толкова гъвкави и удобни за ползване, поради което са по-малко популярни.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Международный алфавит транслитерации санскрита“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.