Международна федерация на спедиторските сдружения

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Международна федерация на спедиторските сдружения
Информация
АкронимиFIATA
ТипМеждународна организация
Основана31 май 1926 г.
СедалищеЖенева, Швейцария
Езицианглийски, френски, немски
РъководителИван Петров
Членове110 асоциирани членове
Сайтwww.fiata.org

 

Международна федерация на спедиторските сдружения или FIATA е неправителствена организация, представляваща спедиторите по целия свят със 110 асоциирани членове в 100 държави и над 5000 индивидуални членове в 160 държави[1]. FIATA е със седалище в Женева, Швейцария . От ноември 2021 г. президент на организацията е българинът Иван Петров.[2]

История и структура[редактиране | редактиране на кода]

FIATA е основана във Виена, Австрия, през 1926 г. и името произхожда от акроним на френски - Fédération Internationale des Associations de Transitaires et Assimilés.

FIATA е консултативен орган към Икономическия и социален съвет на ООН, Конференцията на ООН за търговия и развитие, както и Комисията на ООН по международно търговско право. FIATA е призната като представляваща спедиторската индустрия от много правителствени организации, държавни органи и частни международни организации в областта на транспорта, като Международната търговска камара, Международната асоциация за въздушен транспорт, Международния съюз на железниците, Международния съюз за пътен транспорт, Световната митническа организация, Световната търговска организация и др.

Мисия[редактиране | редактиране на кода]

Работата на организацията е в подкрепа на цялата индустрия и насърчава различни търговски решения. Разработените от организацията документи са ценен източник на информация за международни политики и закони, които регулират корабоплаването и логистиката. FIATA има пет основни цели[3]:

  • Обединяване на транспортния сектор в световен мащаб.
  • Представяне, популяризиране и защита на бизнес сектора чрез работа на експертно ниво в конференции и събирания на международни транспортни компании.
  • Популяризиране на спедиторските услуги (разпространение на информация, разпространение на публикации).
  • Обединяване и подобряване качеството на услугите на спедиторите (разработване и популяризиране на единни транспортни документи и стандартни търговски условия).
  • Подпомагане на обучението на спедитори, преодоляване на трудности със застраховки на отговорност и инструменти за електронна търговия (електронен обмен на данни, баркодове).

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Външни връзки[редактиране | редактиране на кода]