Международна федерация за правата на човека

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Международна федерация за правата на човека
Logo FIDH Francais.svg
Информация
Акроними Всичките права на човека – за всички
Основана 1922 г.
Седалище глобално, секретариат в Париж, Франция
Ръководител Souhayr Belhassen
Заместник Алес Беляцки (вицепрезидент)
Сайт www.fidh.org

бележки
  • Защита на човешките права

Международната федерация за правата на човека, известна също като FIDH (фр Fédération internationale des ligues des Droits de l’Homme) е международна правозащитна организация. Лозунги — „Всичките права на човека - за всички“, „Знай, за да действаш“. Основана е през 1922 г., като сега обединява 164 правозащитни организации в повече от 100 страни.

През 1922 г. е създадена по инициатива на немската и френската лиги.

През 1927 г. организацията се застъпва за приемане на Всеобща декларация за правата на човека, а по късно е инициатор за създаване на Международен съд за углавни престъпления.

През 1936 г. допълва Всеобщата декларация за правата на човека с раздели за правата на майката и детето, за възрастните хора, за правото на труд и социална защита, а също за правото на отдих и образование.

През 40-те години FIDH излиза на борба против нацизма. Нейният ръководител Виктор Баш е убит от немската полиция в Лион.

През 50-те години FIDH е в нелегалност по време на Втората световна война. След войната продължава своята дейност за защита на човешките права.

През 80-те години FIDH развива своята дейност частично при взаимодействие с ООН. Мобилизацията на международната общност допълва обширната изследователска дейност на FIDH.

През 90-те години падането на Берлинската стена и края на Студената война умножава националните неправителствени организации за защита правата на човека. През 1990 г. в Прага се провежда среща на организациите членки на FIDH с тези от източна Европа. През 1997 г. в Дакар се провежда международен конгрес в страна на глобалния Юг. Организацията се обявява за срочни мерки против нарушенията на правата на човека възникнали в резултат на икономическата глобализация.

През 2001 г. FIDH провежда своя конгрес в Мароко. Основна тема е отговорността която се носи от нарушителите на правата на човека – независимо дали това е отделна личност, организация, частни компании или цели страни.

През 2002 г. Международният съд за углавни престъпления най-сетне започва работа под името Международен наказателен съд.