Меланоцит-стимулиращ хормон

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Меланоцит-стимулиращите хормони (общо MSH или интермедини) са клас пептидни хормони, които се произвеждат от междинния лоб на хипофизата. За първи път са изолирани от Aaron B. Lerner.[1]

Функция[редактиране | редактиране на кода]

Стимулират синтезата и освобождаването на меланин от меланоцитите в кожата и косата. MSH указват влияние и върху мозъка като възбуждат апетита и половото влечение.

При земноводни[редактиране | редактиране на кода]

При някои животни (като жаби Xenopus laevis) продукцията на MSH се увеличава, когато животното е на тъмно. Това предизвиква дисперсия на пигментите в пигментните клетки на кожата, като прави животното да изглежда по-тъмно. По този начин става по-трудно откриваемо за хищниците. Пигментните клетки се наричат меланофори, затова при земноводните хормонът често е наричан меланофор-стимулиращ хормон.

При хора[редактиране | редактиране на кода]

При човек увеличените нива на MSH също водят до потъмняване. MSH се увеличава също така по време на бременността. Това заедно с увеличените естрогени предизвиква повишена пигментация при бременните жени. При хиперкортицизъм (Къшинг синдром) поради засилената експресия на адренокортикотропен хормон (ACTH) също може да се появи хиперпигментация, каквато е acanthosis nigricans по мишницата. При много хора с първична болест на Адисон) се появява хиперпигментация на кожата включително и области, които не са изложени на светлина. Такива места са ръцете, зърната на гърдите, вътрешната страна на бузите. Възможно е и потъмняването на стари белези от рани. Това се получава, защото меланоцит-стимулиращият хормон и адренокортикотропният хормон имат общ прекурсор – Проопиомеланикортина (POMC).

Различните нива на MSH не са главната причина за вариациите в цвета на кожата. Все пак при червендалестите хора и тези, които не успяват да придобият тен вследствие на излагане на слънчева светлина, са установени вариации в рецептора, който в тези случаи не отговаря адекватно на нивата на MSH в кръвта.

Структура на MSH[редактиране | редактиране на кода]

Меланоцит-стимулиращият хормон принадлежи към група протеини, известни като меланокортини. Тази група включва аденокортикотропния хормон (ACTH), alpha-MSH, beta-MSH и gamma-MSH, като всичките пептиди са продукти от разделянето на общия прекурсор проопиомеланикортин (POMC). Alpha-MSH е най-важният меланокортин за пигментацията.

Производни на проопиомеланокортин
Проопиомеланокортин
γ-MSH Адренокортикотропен хормон β-Липотропин
α-MSH CLIP γ-Липотропин Бета-ендорфин
β-MSH
Амиокиселинна последователност на MSH
α-MSH: Ac-Ser-Tyr-Ser-Met-Glu-His-Phe-Arg-Trp-Gly-Lys-Pro-Val
β-MSH (човек): Ala-Glu-Lys-Lys-Asp-Glu-Gly-Pro-Tyr-Arg-Met-Glu-His-Phe-Arg-Trp-Gly-Ser-Pro-Pro-Lys-Asp
β-MSH (свиня): Asp-Glu-Gly-Pro-Tyr-Lys-Met-Glu-His-Phe-Arg-Trp-Gly-Ser-Pro-Pro-Lys-Asp
γ-MSH: Tyr-Val-Met-Gly-His-Phe-Arg-Trp-Asp-Arg-Phe-Gly

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Professor Aaron Lerner. Dermatologist who discovered melatonin // Times Online, 19 март 2007. Посетен на 31 март 2009.