Мемориален център на Холокоста на евреите от Македония

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Мемориален център на Холокоста на евреите от Македония
Музеи в Северна Македония
The Holocaust Museum in Skopje 5.JPG
Общ изглед
Местоположение Скопие
Основан 2011 г.
Centar Municipality OSM.svg
41.9986° с. ш. 21.4336° и. д.
Местоположение в Скопие
Мемориален център на Холокоста на евреите от Македония в Общомедия


Мемориален център на Холокоста на евреите от Македония (на македонска литературна норма: Меморијален центар на холокаустот на Евреите од Македонија; на ладино: Sentro Memorial del Holokausto de los Djudios de la Makedonia) е паметник на холокоста на 7148 евреи[1] от Вардарска Македония и историята на евреите на Балканите, намиращ се в Скопие, столицата на Северна Македония.

Мемориален център на Холокоста на евреите от Македония е мултимедиен център, състоящ се от няколко функционални части. Намира се в така наречения Еврейски квартал на Скопие, центъра на еврейския живот в този град до депортирането на евреите.

Строителните работи започват през 2005 година. Центърът на жертвите на Холокоста на евреите от Македония е официално открит на 10 март 2011 г., точно 68 години след като македонските евреи са депортирани в концентрационния лагер Треблинка. На откриването присъстват високопоставени длъжностни лица от Македония, Израел и други страни: македонският министър-председател Никола Груевски, македонският президент Георге Иванов, израелският заместник министър-председател Моше Ялон, президентите на Черна гора и Албания Филип Вуянович и Бамир Топи, религиозни лидери и дипломати. [2] Само за първите три дни след откриването си мемориалният център е посетен от над 3000 души.[3]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония