Мем (интернет)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за онлайн шегите. За концепцията в културната антропология, с която те са свързани, вижте Мем.

Мем на тема „цитиране на източници“ с рапъра Екзибит

Интернет мемът (на английски: Internet meme) е идея, която се разпространява в интернет. Терминът е позоваване на мемовете, въпреки че най-късното понятие е било в друга категория на културната информация.

Най-ранната известна употреба на думата мем е в книгата Себичният ген на Ричард Доукинс, публикувана през 1976 г.

Мемът, наричан мийм или меме може да използва за визуална репрезентация на новина с хумористична цел или без никакъв контекст, като се слага изображение, върху което се изписва даден текст, като идеята е забавление. Често за изображение се използва известна личност в дадена ситуация, която може да се използва за изразяване на най-различни ситуации от ежедневието. Често това са физиономии, отговарящи на реакцията на зрителя или на човекът който вижда този мийм.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Интернет мемът е идея, разпространява чрез интернет. Идеята може да вземе форма на хиперлинк, видео, снимка, уебсайт, хаштаг или просто дума или фраза, като умишлените правописни грешки в думата „more“ (много) – „moar“ или „the“ (определителен член) – „teh“. Мемът може да се разпространява от човек на човек в социалните мрежи, блогове, имейли или други интернет услуги.