Мене, текел, фарес

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Картината на Рембранд ван Рейн "Пирът на Балтазар" с изписаното на иврит магическо заклинание.

Мене, текел, фарес на църковнославянски (на иврит: מְנֵא מְנֵא תְּקֵל וּפַרְסִין, на арамейски означава буквално «мина, мина, шекел и половин мина») е крилата фраза от книгата на пророк Даниил от Стария завет.

Думите били изписани от тайнствена ръка на стената по време на пира на Балтазар. Значението на думите според пророк Даниил било, че Божията ръка подсказала на последния Вавилонски владетел, че Бог е премерил твоето царство, сложил те е на везната и те е претеглил като владетел, след което е пресметнал да раздели царството ти между мидийците и персийците.

Старият завет се основава в случая на действителни исторически събития - в нощта на 12 октомври 539 г. пр.н.е. Вавилон е превзет от войските на Кир Велики. Това се установило след разчитането на Бехистунския надпис през 19 век.[1]

След края на Нововавилонското царство, с нарочен декрет на Кир от 537 г. пр.н.е. е разрешено завръщането на евреите от вавилонски плен. Не всички се завръщат, но в 515 г. пр.н.е. е възстановен Йерусалимският храм и службата в него, като в същата година завършва и изграждането на столицата на Ахеменидите - Персеполис.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]