Метаморфоза

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Метаморфоза (от гръцки metamórphosis – преобразуване, изменение) е физичен процес на дълбоко и съществено изменение на строежа на организма или на отделни органи в хода на индивидуалното развитие. Метаморфозата е различна при растенията и животните.

Метаморфоза при насекоми[редактиране | редактиране на кода]

След активен живот на хранене и растеж, чрез серия от събличания ларвата навлиза в стадий на привиден покой, наречен какавида. Той протича в пашкул. Макар че какавидата е неподвижна, в нея се извършват редица процеси. Освен нервната система и няколко малки групи от клетки, всички органи се разпадат чрез фагоцитоза и се превръщат в течна маса. От групите клетки се образуват органите на възрастния организъм – имаго, като клетките се делят и диференцират, използвайки за храна разтворените тъкани на ларвата. Когато тялото на имагото се изгради и външните условия позволяват, насекомото излиза от пашкула като възрастен индивид. Измененията, които претърпява ларвата при превръщане в имаго, имат приспособителен характер, представляват подготовка за бъдещея ѝ живот.

Метаморфоза при земноводни[редактиране | редактиране на кода]

Метаморфоза при растения[редактиране | редактиране на кода]

При растенията може да се наблюдава промяна от семена или луковици, през покълнване, до възрастно растение. При други растения се минава през цъфтеж и формиране на плод. Взависимост от годишния сезон някои дървета преминават през метаморфоза всяка година.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]