Метрополитън опера

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Метрополитън Опера)
Вижте пояснителната страница за други значения на Метрополитън.

Сегашната сграда на операта в Линкълн Център
Метрополитън Опера през 1937 г.
Днешната зала в операта

Метрополитън Опера (на английски: Metropolitan Opera) е оперен театър в Ню Йорк, най-известната опера на САЩ.

До 1966 г. Метрополитън Опера се намира в сграда на Бродуей, на ъгъла на 39-а и 40-а улица. Сегашната сграда на операта е открита на 22 октомври 1883 г. с „Фауст“ на Гуно. Архитект на сградата е Кливланд Коди. Инвеститори са няколко богати семейства в града, които били любители на оперното изкуство и искали да имат собствени ложи в театъра. Инвестицията възлизала на 800 млн. долара. В залата за спектакли обаче не е постигната желаната акустика и функционалност. През първия сезон интересът към спектаклите бил под очаквания и дефицитът достигнал 600 млн. долара. По-нататъшната дейност на операта вече е забележителна и я прави една от най-желаните сцени в света.

През 1966 г. Метрополитън Опера се премества в нова сграда – в Центъра за изкуства „Линкълн“, намиращ се между алеите „Кълъмбъс“ и „Амстердам“ и 62-ра и 65-а улица. В този комплекс се намират също така Нюйоркската филхармония (New York Philharmonic), Музикалната школа на Джулиард (Juilliard School of Music) и Нюйоркската градска опера (The New York City Opera).

В представленията на Метрополитън Опера са участвали като гости всички звезди на това изкуство – певци, музиканти инструменталисти, диригенти и режисьори.

През 1989 конкурсът за поста концертмайстор на операта е спечелен от българската цигуларка Елмира Дърварова, която е първата и понастоящем единствената концертмайсторка там.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]