Метрополитън опера

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Метрополитън Опера)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Метрополитън.

Сегашната сграда на операта в Линкълн Център
Метрополитън Опера през 1937 г.

Метрополитън Опера (англ. Metropolitan Opera) е оперен театър в Ню Йорк и най-известната опера на САЩ.

Днешната зала в операта

До 1966 г. Метрополитън Опера се намира в сграда на Бродуей, на ъгъла на 39-а и 40-а улица. Сегашната сграда на операта е открита на 22 октомври 1883 г. с „Фауст“ на Гуно. Архитект на сградата е Кливланд Коди. Инвеститори са няколко богати семейства в града, които били любители на оперното изкуство и искали да имат собствени ложи в театъра. Инвестицията възлизала на 800 млн. долара. В залата за спектакли обаче не е постигната желаната акустика и функционалност. През първия сезон интересът към спектаклите бил под очаквания и дефицитът достигнал 600 млн. долара. По-нататъшната дейност на операта вече е забележителна и я прави една от най-желаните сцени в света.

През 1966 г. Метрополитън Опера се премества в нова сграда – в Центъра за изкуства „Линкълн“, намиращ се между алеите „Кълъмбъс“ и „Амстердам“ и 62-ра и 65-а улица. В този комплекс се намират също така Нюйоркската филхармония (New York Philharmonic), Музикалната школа на Джулиард (Juilliard School of Music) и Нюйоркската градска опера (The New York City Opera).

В представленията на Метрополитън Опера са участвали като гости всички звезди на това изкуство – певци, инструменталисти, диригенти и режисьори.

През 1989 конкурсът за поста концертмайстор на операта е спечелен от българската цигуларка Елмира Дърварова, която е първата и понастоящемединствената жена концертмайсторка там.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]