Направо към съдържанието

Метрополитън опера

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Метрополитън Опера)
Вижте пояснителната страница за други значения на Метрополитън.

Метрополитън опера
МястоНю Йорк, САЩ
Страна САЩ
Основаване1880 г.
Сайтhttps://www.metopera.org/
Метрополитън опера в Общомедия

Метрополитън Опера (на английски: Metropolitan Opera) е оперен театър в Ню Йорк, най-известната опера на САЩ.

До 1966 г. Метрополитън Опера се намира в сграда на Бродуей, на ъгъла на 39-а и 40-а улица. Тогавашната сграда на операта е открита на 22 октомври 1883 г. с „Фауст“ на Гуно. Архитект на сградата е Кливланд Кейди. Инвеститори са няколко богати семейства в града, които са любители на оперното изкуство и искат да имат собствени ложи в театъра. Инвестицията възлизала на 800 млн. долара. В залата за спектакли обаче не е постигната желаната акустика и функционалност. През първия сезон интересът към спектаклите е под очаквания и дефицитът достигнал 600 млн. долара. По-нататъшната дейност на операта вече е забележителна и я прави една от най-желаните сцени в света. Пожар на 27 август 1892 г. силно поврежда зданието. След възстановителни дейности операта отново е открита. Зданието се използва до 1966 г., а след преместването на операта на ново място то е разрушено през 1967 г.

През 1966 г. Метрополитън Опера се премества в новопостроена сграда (1963 – 1966, архитект Уолъс Харисън) – в Центъра за изкуства „Линкълн“, намиращ се между алеите „Кълъмбъс“ и „Амстердам“ и 62-ра и 65-а улица. В този комплекс се намират също така Нюйоркската филхармония (New York Philharmonic), Музикалната школа на Джулиард (Juilliard School of Music) и Нюйоркската градска опера (The New York City Opera).

В представленията на Метрополитън Опера участват като гости всички звезди на това изкуство – певци, музиканти инструменталисти, диригенти и режисьори.

През 1989 г. конкурсът за поста концертмайстор на операта е спечелен от българската цигуларка Елмира Дърварова, която е първата и понастоящем единствената жена-концертмайстор там. Тази позиция тя заема до 1993 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]