Метрополия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Не бива да се бърка с метрополис — много голям град.
Не бива да се бърка с митрополия — църковна област начело с митрополит.

Метрополия – държава по отношение на нейните колонии (разг. държава-майка). Използва се при описание на взаимоотношенията и влиянието, което оказва държавата майка върху колониалните региони или държави.

В Британската империя тези връзки са предимно еднопосочни – метрополията директно управлява и информира периферията. Кулминацията на разширението на колосалната държава е в началото на 20 век, когато различни територии на всички континенти справедливо наричат империята, „тази, над която слънцето никога не залязва“.

На френски (métropole) и португалски (metrópole) думата означава основната част от страната, намираща се в Европа, за разлика от нейните колонии на други континенти. По-специално в периода на Португалската империя метрополия е била континентална Португалия заедно с Азорските острови и Мадейра, докато задморските провинции се наричат Ultramar (= задморски). До 1975, португалските колонии в Африка или Ultramar са Ангола, Гвинея-Бисау, Кабо Верде, Мозамбик, Сао Томе и Принсипи. След обявяването на независимостта им в средата на 70-те години терминът метрополия почти не се използва.

Етимология[редактиране | редактиране на кода]

От гр. μετρο (мярка, еталон) и πολης (град).

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Metropole“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.