Метростанция „Лъвов мост“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Метростанция Лъвов мост)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Лъвов мост
М2
Лъвов мост.jpg
Информация
Собственик Столична община
Перони Странични
Брой коловози 2
Брой перони 2
Паркинг не
Откриване 31 август 2012
Местоположение
Местоположение в Столична община
Лъвов мост в Общомедия

Метростанция „Лъвов мост“ е станция на Софийското метро.

Експлоатация[редактиране | редактиране на кода]

Метростанция „Лъвов мост“ е въведена в експлоатация на 31 август 2012 г.

Местоположение и архитектурно оформление[редактиране | редактиране на кода]

Метростанцията е разположена под бул. Княгиня Мария Луиза (булевард в София) на кръстовището със бул. Сливница (булевард в София) насевер от Лъвов мост. Близко до станцията се намира „Женския пазар“. Това е станцията с най-високи стени и тъй като няма как да бъде използвано окачено осветление са поставени ретро улични лампи. Тя е със странични перони, подземна едноотворна с плосък покрив.

Станцията се състои от три етажа: перон, вестибюл и нива подлези. Горната част се използва като пешеходен подлез, който свързва южната част на площада с вестибюла на метростанцията, изпълнен в габарита и в горната част на пътния тунел. За да се достигне до нивото на Перона и на Вестибюла, на нивото на подлезите има по два асансьора за майки с деца и трудноподвижни граждани. В края на свързващите коридори са разположени стъклени плъзгащи се врати.

Пероните на станцията са облицовани от гранитогрес с цветове бледо жълто, червеникаво-оранжево и тъмнокафяво, с по два надлъжни свода по стените, на които са изпълнени с релефи на 4 лъва по тях, подчертаващи местоположението. По дължината на пероните са монтирани два реда стълбове с диодно осветление в ретро стил. Станцията наподобява ретро улица.

Интересно архитектурно решение е терасата, която минава над линиите и която позволява на пътниците да сменят посоката на движение. От нея се открива изглед от високо на самата станция.

Архитект: арх.Сибел Япаджъ

Наземен транспорт, правещ връзка с метростанцията[редактиране | редактиране на кода]

Фотогалерия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]