Механизъм за справяне

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Механизъм за справяне в психологията, и в някои случаи медицината и биологията, са усилията на организма или психиката за справяне с личните и междуличностните проблеми, или в социологията на дадена група с груповите проблеми, както и на обществото и т.н.[1]

Понякога тези механизми за справяне са наричани също така стратегии за справяне или умения за справяне, като в същото време от тази група се изключват несъзнаваните защитни механизми в психологията.

Понякога в психологията дори се говори за стилове в стратегиите на справяне при индивидите [2].

Видове стратегии за справяне[редактиране | редактиране на кода]

Позитивни / негативни стратегии

Стратегиите често се разглеждат като позитивни, такива които имат положително въздействие върху личността и/или положителен изход от стресова ситуация и такива, които са негативни, тоест имат патологично въздействие или не са продуктивни за ситуацията [3].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Посттравматично стресово разстройство
  2. ((en)) Coping Styles in Patients with Anxiety and Depression, Psychiatry, Vol. 2012, Article ID 128672
  3. ((en)) Negative vs. Positive Coping Skills
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ   Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Coping (psychology)“ в Уикипедия на английски. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание, Споделяне на споделеното“, а за статии създадени преди юни 2009 — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната статия, както и преводната страница, за да видите списъка на съавторите.

Виж още[редактиране | редактиране на кода]