Механично равновесие

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Равновесие е състояние на дадена система, при което равнодействащата на всички външни сили, действащи върху всяка една точка от системата, е равна на 0. В механиката има три вида равновесие – устойчиво, неустойчиво и безразлично.

Видове равновесие[редактиране | редактиране на кода]

Видове равновесие

Устойчиво равновесие[редактиране | редактиране на кода]

Потенциалната енергия на системата е минимална. Малко отклонение от това състояние би предизвикало задействане на сили, стремящи се да върнат системата в равновесното положение. Например ако топче, поставено стабилно на дъното на вдлъбната повърхност, бъде бутнато, то ще започне да се стреми към първоначалното си положение на устойчиво равновесие, и ще се върне само̀ в изходното си състояние.

Неустойчиво равновесие[редактиране | редактиране на кода]

Потенциалната енергия на системата е максимална. Дори и малко отклонение от това състояние би предизвикало задействане на сили, стремящи се да извадят системата от равновесното положение, към което тя не може да се върне самостоятелно. Например ако топче, поставено стабилно на върха на изпъкнала повърхност, бъде бутнато, то ще започне да се търкаля надолу докато не застане в положение на устойчиво равновесие и няма да може да се върне само̀ в изходното си състояние.

Безразлично равновесие[редактиране | редактиране на кода]

Потенциалната енергия на системата е еднаква във всички точки от околността. Малко отклонение от това състояние би поставило системата в ново равновесно положение. Например ако топче, поставено на равна повърхност бъде бутнато, то ще се придвижи известно разстояние и ще спре отново в равновесно състояние.