Мехер Баба

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Мехер Баба
индийски философ
Мехер Баба през 1945
Мехер Баба през 1945

Роден
Починал

Националност индиец
Религия Ислям
Философия
Интереси религия, метафизика, естетика, етика
Текстове God Speaks, Discourses

Подпис Meher Baba (signature).jpg
Уебсайт www.ambppct.org
Мехер Баба в Общомедия

Мехер Баба е индийски духовен учител, мистик и философ. Известен е с това, че твърди че е Бог в човешка форма.

Ученията му са тясно свързани с хиндуизма, будизма и суфизма. Според Баба светът, в който живеем е илюзия и единственото, което съществува е Бог. Така всяко едно живо същество реално представлява Бог, който чрез прераждането преминава през различни форми за да достигне крайната си точка – да осъзнае божествеността си.

От 1925 година до края на живота си Мехер Баба запазва пълно мълчание и контактува с хората чрез жестове и посочване на букви от азбуката. През 1931 започва първите си посещения в западни страни, където привлича и множество последователи.

През последните си години Баба твърдо се обявява против използването на наркотични вещества като ЛСД и други психиделични еквиваленти за духовни и религиозни цели, като твърди че ако е възможно човек да се докосне до Бог благодарение на наркотиците, то „Бог не заслужава да бъде Бог“.

Интересен факт е че световноизвестната песен „Don't Worry, Be Happy“ е вдъхновена от ученията на Мехер Баба, който често е използвал тази фраза пред последователите си, за да им покаже, че няма от какво да се страхуват.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]