Мечът на истината

от Уикипедия, свободната енциклопедия

„Мечът на истината“ (на английски: The Sword of Truth) е поредица литературни произведения в жанра фентъзи, написана от американския писател Тери Гудкайнд.

Книги[редактиране | редактиране на кода]

Поредицата се състои от книгите:

Герои[редактиране | редактиране на кода]

Ричард Рал (търсача)[редактиране | редактиране на кода]

Главният герой на книгата, син на Мрачния Рал. Първият магьосник-воин, притежаващ субстрактивна и адитивна магия, който е раждан през последните 3000 години. Деен и сърцат, той по призвание е Търсач на истината. Неговото основно оръжие е Мечът на истината. „Той е този, който носи смърт и той сам ще се нарече така“ пише в пророчествата. Император на Д`Хара и съпруг на Майката Изповедник Кейлан Амнел.

Кейлан Амнел[редактиране | редактиране на кода]

Майка-Изповедник, любима на Ричард Рал. Смела, силна и свободолюбива. Носи същата любов към живота, каквато е в духа на Ричард. Има способността – наследена от предци отпреди повече от хилядолетие – при докосване освобождава изповедническата си сила. „Докоснатият“ признава всичко, което е извършил, под влиянието на магията на Майката Изповедник. Оттогава насетне неговия живот е посветен на едничката цел да ѝ служи и угажда, защото всъщност, магията на Изповедника е силата на любовта.

Майката Изповедник е начело на Средната земя – един от четирите светове, където се развива действието на романа. Тя управлява от Двореца на Изповедниците в Ейдиндрил.

Зедикус Зул Зорандер (Зед)[редактиране | редактиране на кода]

Дядо на Ричард Рал. Велик магьосник от Първия орден и управляващ, който в един момент се укрива от хората под плаща на анонимността, за да възпита своя внук в любов и безопасност.

Морещици[редактиране | редактиране на кода]

Морещиците са жени обучавани от ранна детска възраст за убийци. Служат си с агиел, облечени са в кожа от шията до петите. Когато ще убиват или измъчват жертвата си са облечени в червено, а през останалото време – в кафяво. Много рядко, когато една морещица си избира другар, тя се облича в бяло. Косите им винаги са сплетени на плитка – символ на професията им. Морещиците са създадени, за да защитават Господаря Рал. Те могат да пленят всеки, който се опита да ги нападне с магия и да обърнат собствената му магия срещу него.

От момента на създаването им като неумолими защитници на Господаря Рал, до идването на Ричард Рал, морещиците са изпитвали сляп страх от Господаря Рал. Обучението, което те са преминавали, е описано от автора като нечовешко. В изпълнение на целта да станат Морещици, бива погубвано бавно и по особено жесток начин тяхното собствено семейство. Самите бъдещи морещици трябвало да участват в това мъчение, защото по специален начин били изтезавани без да се позволява смъртта им. Нарича се пречупване - морещиците биват пречупвани три пъти. Вследствие на това те загубвали личността си от болката. Това е концепцията за тяхната особена жестокост и неумолимост впоследствие. Това продължава докато Ричард Рал не заповядва всички да се държат към тях добре.

Сестри на светлината[редактиране | редактиране на кода]

Те били жени с особени магически умения, които живеят на място, където времето тече различно – Двореца на пророците. Там те могат да изучават недосегаеми за времето, древната мъдрост и пророческите книги, основите на магията. Оставали недокоснати от времето, защото магията на Двореца на пророците ги пазела. Тяхното оръжие е дакрата. Притежават адитативна магия

Смятали се задължени от своето учение да тълкуват пророчествата и да помагат те да се случат, за да опазят света от злото, и така да служат на Създателя. Занимават се с обучение на магьосници

Сестри на мрака[редактиране | редактиране на кода]

Жени с магическа мощ по-голяма от тази на сестрите на светлината. Притежават субстрактивна магия и служат на Пазителя.

Някои от тях убиват младите магьосници в Двореца на Пророците, извличат силата им (Хан) чрез фигурка, която свети в портокалова светлина (кулион). Това става като одерат магьосника жив и оставят магията му да изтече от тялото му или ако я изсмучат.

Ничи[редактиране | редактиране на кода]

Сестра на мрака, и важна фигура в романа. В средата на поредицата тя преминава на страната на доброто, обиквайки живота и неговата красота. Една от най-великите магьосници, раждали се някога, но допълва силите си като краде велики Ханове./виж как става по-горе-сестри на мрака/

Вълшебни предмети[редактиране | редактиране на кода]

Мечът на истината[редактиране | редактиране на кода]

Мечът принадлежи на Търсача на Истината (Ричард Рал). Той, попаднал в ръцете на един истински търсач, предизвиква у него гняв, „извиква“го. Чрез меча и гнева, Ричард е убил много хора. На дръжката е написана релефно думата Истина. Търсача трябва да е сигурен, че е в правото да убие жертвата си, ако не меча не му го позволява. Ричард Рал може да нажежи острието до бяло и да убие всеки - дори и невинните.

Агиел[редактиране | редактиране на кода]

Агиел представлява червено обвито с кожа желязо със средна дължина около 25 см. С агиел си служат морещиците, за да измъчват своите жертви. Агиела причинява много силна, агонизираща болка на всички, даже и на този който го притежава.