Мигел Примо де Ривера

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Крал Алфонсо XIII (отляво) и Примо де Ривера (отдясно)

Мигел Примо де Ривера (8 януари 1870 - 16 март 1930) е испански генерал и диктатор. Като премиер-министър при крал Алфонсо XIII управлява авторитарно Испания между 1923 и 1930 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е аристократично семейство на потомствени военни в Херес де ла Фронтера. Баща му е полковник, а дядо му Хосе Примо де Ривера адмирал, герой от Войната за независимост и по-късно сенатор.

На 14-годишна възраст постъпва във Военната академия и след завършването ѝ е разпределен да служи в Мелиля, където взима участие в Мароканската война (1911-1926). Издига се бързо до чин капитан и е многократно награждаван за проявена храброст. След завръщането си в Испания, заема различни висши военни постове. През 1921 е разжалван и уволнен след като прави публични изказвания за изтегляне на Испания от северноафриканските колонии. През май 1922 обаче е върнат на служба и назначен на горещия пост военен губернатор на Барселона. По това време в града властват анархизма, тероризма и сепаратистките настроения. Примо де Ривера бързо печели симпатиите и подкрепата на десните партии с решителните си и твърди действия срещу безредиците.

Използвайки политическата криза, предизвикана от Катастрофата при Ануал (военна кампания, част от Мароканската война, загубена катастрофално от Испания), на 13 септември 1923 Примо де Ривера извършва държавен преврат с подкрепата на различни сектори от обществения живот (индустриалци, военни, консервативните партии). Конституцията от 1876 е отменена, свободните медии са забранени, парламентът е разпуснат.

Мигел Примо де Ривера умира на 16 март 1930 г. в Париж, Франция.