Направо към съдържанието

Мидъл шпангоут

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мидъл шпангоут

Мидъл шпангоуткорабостроенето) е сечение на корпуса на кораб или друго плавателно средство по вертикалната напречна плоскост, разположено на половината дължина между перпендикулярите на теоретическия чертеж на съда. Влиза в числото на основните точки, линии и плоскости на теоретическия чертеж. Може и да не съвпада с най-широкото сечение на корпуса. В тази плоскост обикновено има реален шпангоут.

Площта на мидъл шпангоута се използва за изчисляване на коефициента на пълнота на корпуса и характеристиките на челното съпротивление на съда. На теоретическия чертеж мидъл шпангоута, за разлика от другите, номерирани шпангоути, се отбелязва със специален знак.

Знак на мидъл шпангоута

Понякога термина „мидъл шпангоут“ се използва като съкращение за плоскост на мидъл шпангоута – упоменатото по-горе сечение, но строго погледнато тази употреба е невярна.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • МИДЕЛЬ-ШПАНГОУТ. // Самойлов К. И. Морской словарь. – М.-Л.: Государственное Военно-морское Издательство НКВМФ Союза ССР, 1941.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Мидель-шпангоут“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​