Микрофон и мишка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

"Микрофон и мишка" е първото компютърно предаване в българския радио- и телевизионен ефир.

Радио и ТВ-предаване за високи технологии, излъчвано в българския ефир между 1997 и 2009 г. На разбираем език и с добро настроение екипът на "Микрофон и мишка" запознава зрители и слушатели с най-интересното от новините за IT, предлага решения, помага и съветва, разменят се компютърни вицове, малки награди за насърчаване на знанията за компютрите.

История[редактиране | редактиране на кода]

Създадено през есента на 1997 г. в рок-радио Тангра, предаването "Микрофон и мишка" бързо набира популярност и се утвърждава като авторитетен източник на информация за новините и решенията в света на високите технологии. Група от компютърни експерти и водещ журналист/компютърен фен, създава нетипично за едно компютърно предаване весело настроение, като редува новини, тестове, интервюта и слушателски обаждания с рок-музика. Особено полезна е директната връзка между слушатели и екипа на предаването, тъй като предаването се излъчва на живо. Чрез нея екипът на предаването помага на слушателите с професионални съвети, отговаря на въпроси или просто споделят любопитни факти. Предаването бързо набира популярност и времетраенето му е увеличено на два, а впоследствие и на три часа. Осъществени са и броеве с удължено времетраене, като рекордът е 6-часово предаване. През 2001 г. "Микрофон и мишка" започва да се излъчва в националния ефир на „Дарик радио“. Следват 5 години пред голяма аудитория, с все същата непринудена връзка, приятелски разговор между хора, обединени от една страст – компютрите, комуникациите, игрите. През 2006 г. водещият на предаването е поканен да води рубрика в сутрешния блок на телевизия TV7. За няколко месеца телевизията излъчва на запис и 30-минутно предаване "Микрофон и мишка". През 2008 г. предаването получава покана от телевизия Re:TV. То стартира на 5 юли 2008 г., с продължителност 1 час, на живо. Излъчва се в събота от 13:00 ч., с повторения в неделя от 13:00 и в четвъртък от 23:30 ч. Предаваето се излъчва до 6 юли 2009 г., малко преди телевизията да спре да излъчва.

Екип[редактиране | редактиране на кода]

В различните години и медии неизменно в предаването участват Светлин Чкалев, Павел Павлов, Тодор Богданов-Моллов, Маргарита Лазова-Magic, Антон Белев-Bloody. Част от екипа на Микрофон и мишка са били също Елеонора Симеонова, Бойко Маринков, Иван Тодоранчев, Блажо Николов, Теодора Иванова, Надя Милчева и др. Автор, водещ и продуцент е Орлин Бориславов.

Консултанти[редактиране | редактиране на кода]

  • Светлин Чкалев – хардуер
  • Тодор Богданов (Mollov) – хардуер
  • Антон Белев (Bloody) – хардуер и нови класове продукти
  • Павел Павлов – мрежи и история на компютрите
  • Никола Донев – Линукс
  • Стоян Тошев (bigstoyan) – черна техника
  • Блажо Николов – игри;
  • Елеонора Симеонова – интернет

В предаването участва и Теодора Иванова, поддържаща връзката със зрителите. Ралица Александрова е уредник и редактор.

Прекратяване[редактиране | редактиране на кода]

На 5 декември 2009 е последното излъчване на предаването. Ето последното skype съобщение от водещите на предаването: [4 декември 2009 г. 00:28:19] „Микрофон и мишка“: Здравейте, драги ни зрители и слушатели!

Позволявам си да ви пратя този спам, защото може би това ще е последното съобщение от този скайп-абонат.
Не знам дали си спомняте, на времето имаше едно предаване „Микрофон и мишка“. Днес някакси не са модерни такива предавания, телевизиите искат неща, дето само пълнят окото, а в главата ти нищо не остава. Ние с колегите ми Павката, Моллов, Bloody... не сме Иван и Андрей, нямаме шанс и затова решихме да се съберем за последно, да си направим едно предаване за приятели, то ще се излъчва и в интернет, с високо качество, и възпитано да кажем "Довиждане" на хората, с които сме се срещали в съботите напоследък.
Аз съм Орлин Бориславов, каня ви в събота, 5-ти декември, от 13 ч. В ЦУМ, където се провежда изложението БАИТ@home (www.baithome.com), на третия етаж. ТВ предаване без ТВ – нашият прощален брой на живо. Предаването ще се излъчва на адрес 4fun.bg.
Благодарим ви за чудесните години заедно и ви пожелаваме да сте здрави и щастливи!

Това е последното от този skype абонат.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]