Миладиновци (област Ямбол)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Миладиновци (Област Ямбол))
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Миладиновци.

Миладиновци
Общи данни
Население 282 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 37,731 km²
Надм. височина 300 m
Пощ. код 8657
Тел. код 04774
МПС код У
ЕКАТТЕ 48101
Администрация
Държава България
Област Ямбол
Община
   - кмет
Тунджа
Георги Георгиев
(БСП)

Миладиновци е село в Югоизточна България. То се намира в община Тунджа, област Ямбол.

География[редактиране | редактиране на кода]

Миладиновци се намира в Югоизточна България, в подножието на Манастирските възвишения, на 38 км югозападно от Ямбол. Релефът в областта е предимно хълмист. Надморската височина е около 300 м, а на места достига и 600 м.

История[редактиране | редактиране на кода]

До преди освобождението си, селото е известно с турското си име „Калфакьоѝ“, което не се знае със сигурност, но се предполага, че му е дадено заради многото калфи, обучавани при местните майстори.

По време на насилственото изселване на българи от Одринска Тракия през 1913, се заселва голяма група бежанци, привлечена от плодородните ниви и пословичната гостоприемност на тогавашния кмет.

Културни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Забележителност на селото е църквата „Св. св. Кирил и Методий“, построена и осветена в края на 19 век, по-точно на 11 май 1895 г. Въпреки възрастта си е претърпяла само малки козметични ремонти по фасадата, като иконите и стенописите са запазени в отлично състояние. През 2011 година църквата е ремонтирана.

Друго старо учреждение е местното читалище „Паисий Хилендарски“, основано през 1928 г. Фолклорния състав към читалището продължава да поддържа народните традиции. Като групата има множество отличия от регионални и национални фолклорни събори.

В чест на падналите в боя за родината местни войници, в „селската“ градина е поставен мемориален паметник.

Природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

До селото има голямо ловно стопанство, характерно с най-голям брой диви свине на единица площ. Срещат се елени, сърни и всички видове вреден дивеч. В ловното стопанство се отглеждат фазани.

Други[редактиране | редактиране на кода]

Благодарение на видния миладиновски жител Господин Великов, тогавашен началник на бригадирското движение, селото се сдобива с водопровод, пуснат в експлоатация в началото на 1949 г. Водоснабдяването тогава е обезпечено единстено от разработени местни водоизточници. В чест на Господин Великов, в днешни дни площада носи името му.

През 1957 г. селото вече може да се похвали и със своята електрификация.

В селото е роден носителят на множество медали и отличия от вътрешни и международни състезания, републиканският шампион по бокс в категория „тежка“ Дойчо Петков Димитров. Той е удостоен със званието „Боксьор на столетието в категория „тежка“ на ямболска област“.