Милан Стоядинович

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Милан Стоядинович
Milan Stojadinović
сръбски политик

Роден
Починал

Етнос сърби
Религия Сръбска православна църква
Образование Юридически факултет на Белградския университет
Партия Народна радикална партия
Милан Стоядинович в Общомедия

Милан Стоядинович (на сръбски: Милан Стојадиновић или Milan Stojadinović) е сръбски икономист и политик от Югославския радикален съюз, министър-председател на Югославия през 1935 – 1939 година.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Стоядинович е роден на 4 август 1888 година в Чачак. През 1910 година завършва право в Белградския университет, където на следващата година защитава докторат по икономика. След специализации в Германия, Великобритания и Франция от 1914 година работи в Министерството на финансите. Включва се в политическия живот като член на Народната радикална партия и неколкократно е финансов министър (1922 – 1924, 1924 – 1926, 1934 – 1935).

През 1935 година Стоядинович основава фашисткия Югославски радикален съюз, който печели изборите и той става министър-председател и външен министър. През 1938 година отново печели изборите с малка преднина, но на следващата година регентът принц Павле Караджорджевич го отстранява от властта. Стоядинович е арестуван, но със съдействието на британското правителство е изпратен в изгнание на остров Мавриций.

След края на Втората световна война и установяването на комунистически режим в Югославия Милан Стоядинович заминава за Рио де Жанейро, а след това за Буенос Айрес, където остава до края на живота си. Там той издава финансовия вестник „Економиста“ и е съветник на аржентинския президент. През 1954 година подписва с хърватския лидер Анте Павелич Споразумението „Павелич-Стоядинович“ за съвместни действия срещу комунистическия режим.

Милан Стоядинович умира на 26 октомври 1961 година в Буенос Айрес.

Боголюб Жевтич министър-председател на Югославия (24 юни 1935 – 5 февруари 1939) Драгиша Цветкович