Милена Тодорова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Милена Тодорова
българска състезателка по спортна стрелба
Родена

Националност Флаг на България България
Спортна кариера
Спорт спортна стрелба

Милена Великова Тодорова е българска състезателка по спортна стрелба.

За първи път в нейно лице България има представител в тази дисциплина на параолимпийски игри през 2016 г. в Рио де Жанейро.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Милена Тодорова е родена в Добрич. На тригодишна възраст е диагностицирана със мускулна атрофия, която постепенно поразява долните и горните крайници. От 1998 година се придвижва само с количка.

Завършва специалност „Информатика“ в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. От 2003 г. работи в администрацията на община град Добрич, в отдел „Център за услуги и информация“.

Започва да се занимава професионално със спортна стрелба от 2010 година.[1] Нейни треньори са баща ѝ и брат ѝ, а по-късно Румяна Апостолова.[2] Първият ѝ международен успех е през 2013 г. в турския град Анталия, където на Световната купа печели бронзов медал в дисциплината пневматична пушка на 10 метра SH2 R4 с резултат 624.5 т. и 188.0 т. на финала.[3]

За игрите в Рио се класира с директна квота от Световната купа по спортна стрелба за хора с увреждания, проведена в град Осиек, Хърватия, от 7 до 15 юли 2015 г.[4] Тя е първият български състезател по спортна стрелба в историята на Параолимпийските игри.

Източници[редактиране | редактиране на кода]