Направо към съдържанието

Милен Врабевски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Милен Врабевски
български бизнесмен, филантроп и меценат

Роден

Националност България
Учил вМедицински университет - Варна
Семейство
СъпругаРосица Врабевска
ДецаАлександра, Михаил и Иван

Милен Врабевски е български бизнесмен, филантроп и меценат.

Учредител и председател на Фондация „Българска памет“. Собственик и директор на „Comac Medical“ – научноизследователска организация с предмет на дейност разработване, управление и контрол на проекти в областта на научноизследователската и развойната дейност в клиничната медицина. Компанията разработва научни проекти в 28 държави, покриващи Европа, Азия и Америка. Собственик е на Образователен комплекс „Цар Симеон Велики“[1], включващ Частна детска градина „Росица“ и Частно училище „Цар Симеон Велики“, Частна гимназия по природни науки и предприемачество „Асен Йорданов“ и Център за обучение „Цар Симеон Велики“.

Образование и бизнес[редактиране | редактиране на кода]

Завършва Първа езикова гимназия с профил „Английски език“ (1987 г.) и Медицински университет във Варна (1995 г.). Отбива редовна военна служба във Военноморските сили с профил „Радио и телеграфия“ (1987 – 1989 г.). Специализира управление и контрол на научноизследователски проекти и системен одит на проекти в областта на научноизследователската и развойната дейност в Германия, Франция, Великобритания, САЩ и Израел (1996 – 2002 г.). През 1997 г. основава Comac Medical (CRO/SMO).

През 2002 г. създава „Асоциация за Добра клинична практика и развитие на клиничните проучвания в България“. Член е на Европейския Консултативен съвет на „Асоциацията за лекарствена информация“ (2006 -2009 г.).

Музикална и продуцентска дейност[редактиране | редактиране на кода]

През 2010 г. д-р Милен Врабевски създава продуцентската къща „Intelligent Music“ за популяризиране на съвременната българската музика и култура, вписана в регистъра на културните организации при Министерството на културата на Република България.

Скоро след това става факт и интернационалната рок колаборация „Intelligent Music Project“. През годините в нея участват някои от най-бележитите рок музиканти в света – Саймън Филипс (TOTO/Protocol), Джон Лоутън (Uriah Heep, Lucifer`s friend), Джоузеф Уилямс (TOTO), Ronnie Romero (Rainbow), John Payne (Asia), Carl Sentance (Nazareth), Bobby Rondinelli (Rainbow, Black Sabbath, Axl Rudi Pell), Todd Sucherman (Styx). Д-р Милен Врабевски е автор на музиката, текстовете и аранжиментите на всички песни от шестте до момента албума на групата: The Power of Mind, My Kind O' Lovin', Touching the Divine, Sorcery Inside, Life Motion и The Creation.

Благотворителност[редактиране | редактиране на кода]

Д-р Милен Врабевски е учредител и председател на Фондация Българска Памет, учредена в обществена полза през 2007 г. [2][3]

От 2007 г. д-р Врабевски инвестира в собствена дарителска програма в подкрепа на семейства с репродуктивни проблеми, както в инициативи и кампании, ангажирани с борбата с демографската криза и увеличаването на раждаемостта в България: Фондация „Искам бебе“ и Фондация „Майки за донорството“. Д-р Врабевски е благодетел на повече от 15 многодетни български семейства и първият и най-голям спомоществувател на инициативата „Искам бебе“. Към момента благодарение на директните му инвестиции са се родили 35 деца.

Д-р Милен Врабевски е инициатор и благодетел на една от най-мащабните частни инвестиции в образованието – „Път към университета“, която осигурява безплатни кандидат-стундентски уроци на младежи от цялата страна. Общият брой на участници в инициативата (2010 – 2020) е 3883 младежи. Броят участници за 2019 – 2020 е 434, а 87% от всички участници в програмата биват приети във ВУЗ-ове в България и чужбина.

От 2007 г. д-р Милен Врабевски финансира провеждането на 5-дневни образователни семинари два пъти годишно като част от дългогодишните усилия на неговата Фондация „Българска Памет“ за европейска интеграция на българската диаспора. Над 200 отличници от българската диаспора в Украйна, Молдова, Северна Македония, Албания, Сърбия, както и талантливи изявени наши сънародници от региона на Западните Родопи и Тервел, пристигат в България за форума, който среща младежите с успели личности и специалисти от различни обществени и бизнес сфери.

Награди и признание[редактиране | редактиране на кода]

Д-р Милен Врабевски е лауреат на „Гражданската награда“ на Европейския парламент за 2013 г.[4] През същата година е удостоен с „Почетен знак с лента на кмета на Варна“.[5] Член е на Глобална инициатива на Бил Клинтън от 2012 г., а през 2011 г. е избран от Българския Дарителски Форум за „Личност на годината с изключителен принос към каузата на филантропията в България“. През 2009 г. Асоциацията на българите в Украйна му присъжда наградата „Мъж на годината“ за изключителен принос за укрепване на икономическите и културните връзки между Украйна и България. През 2012 г. е отличен от президента на АТО Гагаузия Михаил Формузал с медал „20 години Република Гагаузия“.

През 2014 г. д-р Врабевски е носител на специалната награда „Индивидуален дарител с кауза“ на Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и е избран за „Будител на годината“ в национална кампания, проведена от радио FM+[6].

Д-р Врабевски е двукратен носител на наградата „Питагор“ на Министерството на образованието и науката в България (МОН) за научно-изследователската дейност на компанията му Comac Medical в категория „Компания с най-големи инвестиции в науката“ (2016 г. и 2021 г.[7])[1] Архив на оригинала от 2020-06-29 в Wayback Machine.[8]. През същата година д-р Врабевски е удостоен с наградата „Апостол на българщината“ за принос към опазване и развитие на културно-историческото наследство.[9] От ноември 2016 г. е член на Обществения съвет на БНР.[10], а от 2021 г. е и негов председател.[11]

През 2017 г. е удостоен с почетното звание „Почетен гражданин на Варна“ за изключителните му заслуги в областта на българската култура и образование и неговата активна дейност като филантроп, ревностен родолюбец, благотворител и музикант. [12]

През 2018 г. е основен говорител на Срещата на министрите на ЕС с ресор наука, образование и научни изследвания.[13]

През 2020 г. на специална церемония в Националния археологически музей получава приза „Мъж на 2019 година“ за цялостната му народолюбива дейност.[14] През същата година д-р Врабевски е награден в категорията „Хуманизъм и благотворителни инвестиции“ в конкурса за Национални медицински награди [15]. Включен е и сред призьорите в годишния алманах „Лекарите, на които вярваме“[16].

През месец март 2020 г., по време на официалното посещение на д-р Врабевски при българското малцинство в Албания, кметът на община Пустец му връчва благодарствена грамота за активната дейност и финансовата подкрепа в полза на жителите на общината.[17]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. Образователен комплекс „Цар Симеон Велики“ – нов прочит на учебната система
 2. Д-р Милен Врабевски – личност на годината, допринесла за развитието на благотворителността в България ngobg.info, 10 октомври 2011
 3. Интервю с д-р Милен Врабевски за Фондация „Работилница за граждански инициативи“ Архив на оригинала от 2015-02-26 в Wayback Machine. wcif-bg.org, юли 2014 г.
 4. Акад. Валери Петров и д-р Милен Врабевски – европейски граждани на годината БНР, 15 октомври 2013 г.
 5. Д-р Милен Врабевски получи почетния знак на Варна dariknews.bg, 14 август 2013 г.
 6. Милен Врабевски е „Будител“ – 2014 г. според слушателите на Radio FM+ fmplus.net, 30 октомври 2014 г.
 7. ОСМОТО ИЗДАНИЕ НА ГОДИШНИТЕ НАГРАДИ „ПИТАГОР“ 2016 ОТЛИЧИ ВОДЕЩИ УЧЕНИ // Архивиран от оригинала на 2021-09-17. Посетен на 2022-05-22.
 8. Комак Медикал с награда Питагор за най-много инвестиции в научноизследователската дейност
 9. „Апостол на българщината“ Архив на оригинала от 2016-10-03 в Wayback Machine. voevodite.bg, 20 август 2016 г.
 10. Обществен съвет на БНР bnr.bg
 11. Нов обществен съвет на Българското национално радио
 12. Д-р Милен Врабевски бе удостоен с почетното звание „Почетен гражданин на Варна“
 13. Награди и признания на д-р Милен Врабевски
 14. Д-р Милен Врабевски е Мъж на годината 2019!
 15. Шести годишни медицински награди
 16. Лекарите, на които вярваме, казват „Защо се ваксинирах“
 17. Изключително ползотворно посещение на д-р Милен Врабевски и д-р Андрей Ковачев при българското малцинство в Албания

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]