Милен Врабевски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Милен Врабевски
български бизнесмен, филантроп и меценат

Роден

Националност Флаг на България България
Образование Медицински университет - Варна
Семейство
Съпруга Росица Врабевска

Милен Врабевски е български лекар, бизнесмен и филантроп.

Учредител и председател на Фондация „Българска памет“. Собственик на „Comac Medical“ – научноизследователска организация с предмет на дейност разработване, управление и контрол на проекти в областта на научноизследователската и развойната дейност в клиничната медицина. Компанията управлява научни проекти в различни европейски държави. Собственик е на ЧЦДГ „Росица“ и ЧСУ „Цар Симеон Велики“.

Образование и бизнес[редактиране | редактиране на кода]

Завършва Първа езикова гимназия с профил „Английски език“ (1987 г.) и Медицински университет във Варна (1995 г.). Специализира управление и системен одит на проекти в областта на научноизследователската и развойната дейност в Германия, Франция, Великобритания и др. (1996 – 2002 г.). През 1997 г. основава Comac Medical (CRO/SMO).

През 2002 г. създава „Асоциация за Добра клинична практика и развитие на клиничните проучвания в България“. Член е на Европейския Консултативен съвет на „Асоциацията за лекарствена информация“ (2006 -2009 г.).

Продуцентска дейност[редактиране | редактиране на кода]

През 2010 г. Милен Врабевски създава продуцентската къща „Intelligent Music“ за популяризиране на съвременната българската музика и култура, вписана в регистъра на културните организации при Министерството на културата на Република България.

Благотворителност[редактиране | редактиране на кода]

Милен Врабевски е учредител и председател на Фондация „Българска памет“, учредена в обществена полза през 2007 г. [1][2]

Награди и признание[редактиране | редактиране на кода]

Д-р Милен Врабевски е лауреат на „Гражданската награда“ на Европейския парламент за 2013 г.[3] През същата година е удостоен с „Почетен знак с лента на кмета на Варна“.[4] Член е на Глобална инициатива на Бил Клинтън от 2012 г., а през 2011 г. е избран от Българския Дарителски Форум за „Личност на годината с изключителен принос към каузата на филантропията в България“. През 2009 г. Асоциацията на българите в Украйна му присъжда наградата „Мъж на годината“ за изключителен принос за укрепване на икономическите и културните връзки между Украйна и България. През 2012 г. е отличен от президента на АТО Гагаузия Михаил Формузал с медал „20 години Република Гагаузия“.

През 2014 г. Врабевски е носител на специалната награда „Индивидуален дарител с кауза“ на Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и е избран за „Будител на годината“ в национална кампания, проведена от радио FM+[5].

През 2016 г. е удостоен с наградата „Апостол на българщината“ за принос към опазване и развитие на културно-историческото наследство.[6] От ноември 2016 г. е член на Общественият съвет на БНР.[7]

През 2017 г. е удостоен с почетното звание „Почетен гражданин на Варна“ за изключителните му заслуги в областта на българската култура и образование и неговата активна дейност като филантроп, ревностен родолюбец, благотворител и музикант. [8]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]