Миле Неделковски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Миле Неделкоски)
Миле Неделковски
Миле Неделкоски
писател от Северна Македония

Роден
Починал
21 юни 2020 г. (84 г.)

Миле Неделковски (на македонска литературна норма: Миле Неделкоски) е виден писател, поет и драматург от Северна Македония, с българско национално самосъзнание.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Неделковски е роден през 1935 година в Прилеп и учи в български училища в Тополчани, Загорани и Прилеп. На два пъти е изключван от гимназията „Мирче Ацев“ в Прилеп поради отказ да говори „на служебен език“. Продължава образованието си в Битолската гимназия „Йосип Броз Тито“, от която също е изключен. В 1958 година завършва задочно училище за зъботехници. Работи две години като зъботехник в Прилеп, след което се мести в Скопие, където живее до смъртта си. По това време е следен от югославските тайни служба УДБ-а, а срещу него доноси пише писателят Паскал Гилевски.[1]

Умира на 21 юни 2020 година.[2]

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

Миле Неделковски е автор на няколко книги: романът „Пепелаши“ (1968), стихосбирката „Еротикон-еротикон“ (1969), спечелила наградата на фестивала Стружки вечери на поезията и наградата „Кочо Рацин“, пиесата „Смъртта на божия човек“, романите „Пъдар“ (1982), „Подковицата на смъртта и надеждата“ (1986), за който печели българската награда за литература Димитър Талев, „Подкованият врабец“ (1988), „Logomahia V Адресирани фрустрации“ (2006). По неговия роман „Подгряване на вчерашния обед“ е заснет едноименният българо-македонски филм[3].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]