Милица Божинова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Милица Божинова
българска поп певица

Родена

Националност  България
Образование Национална музикална академия
Музикална кариера
Стил поп, джаз
Инструменти вокал
Глас сопран
Направление поп и джаз пеене
Активност 1978 – понастоящем
Лейбъл Балкантон и др.

Уебсайт google.com/site/militsaassen

Милица Божинова е българска поп певица. Тя е позната повече в музикалните среди като солистка на вокална група „Тоника СВ“, основана от Стефан Диомов през 1980 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Милица Божинова е родена на 4 юни 1957 г. в София. Пътя ѝ предопределят родителите, които пеят в столичния хор „Родна песен“. Заедно с Александрина Милчева, която след време ще даде първите уроци на бъдещата певица, те я окуражават да следва пътя към сцената и да ходи на репетициите в хора. Често в къщи им е гостувал композиторът Йосиф Цанков. [1][2]

Милица пропява на 3-години, на 5-годишна възраст започва да свири на пиано. Така Милица свири интензивно 8 години, а покрай пианото се увлича и по пеенето, дори я приемат в хор „Бодра смяна“. Свиренето ѝ помага много, развивайки не само нейната музикалност, а и певческите ѝ наклонности.

Още от 7 клас набляга на пеенето и се школува в много и различни самодейни състави. Любими нейни изпълнители са Емил Димитров, италианското дете чудо Робертино Лорети, Рита Павоне, Лили Иванова, Йорданка Христова и Константин Казански.

Средното си образование завършва в 32 гимназия „Климент Охридски“, а висшето – в ДМА „Панчо Владигеров“, специалност „Поп и джаз пеене“. След това е хористка в хор „Бодра смяна“. Още като студентка работи с Митко Щерев, записва филмова музика за „Адаптация“, „Завръщане от Рим“, „Обратната страна на огледалото“. През 1978 г. започва работа към Концертна дирекция с групата „Фоноекспрес“, а две години по-късно се явява на конкурс за солистка на вокална група „Тоника СВ“, с което започва кариерата ѝ.

Активен период[редактиране | редактиране на кода]

След естрадния отдел на консерваторията разпределят Милица Божинова да работи в Концертна дирекция. На поп сцена тя се появява за пръв път с групата „Фоноекспрес“ през 1978 г. Съставът е със самочувствие като наследник на „Диана експрес“ и Милица се изявява като тяхна подгряваща певица. Милица е едва на 18 години, когато се омъжва за музикант от „Фоноекспрес“, и на 19 години ражда първото си дете.

От 1980 до 1991 г. тя е неизменна част като солистка от „Тоника СВ“ – период, изпълнен с усилен труд – репетиции, пътувания и концерти. Пред армията групата изнася не по-малко от 120 концерта на година. През 1986 г. Милица записва в дует с Илия Ангелов от „Диана Експрес“ – „Скъпа моя, скъпи мой“, песен на Митко Щерев из едноименния филм. През същата година „Тоника СВ“ се разделя и групата напускат Ваня Костова и Стефан Диомов. Това е преломен етап за Милица Божинова, която е извървяла целия златен период на групата с над 1200 концерта в Русия, Украйна, Германия, Чехословакия, Гърция, Австрия и други.

През 1994 г. Милица Божинова се включва в новосъздадената „Фамилия Тоника“ с имена като Ваня Костова, Ева Найденова, Ралица Ангелова, Драгомир Димитров, Георги Найденов, Теодор Шишманов, Иван Христов и Стефан Диомов. Това се случва след бенефисен концерт, събрал легендарните формации в новосъздадената група, а концертите им препълват залите чак до края 2006 г.

През 1996 г. Милица Божинова се отдава на самостоятелна кариера и излиза самостоятелният ѝ албум „Хиромантия“ от каталога на „Рива саунд“. От 2002 г. е в тандем на сцената и в живота с барда Асен Масларски, когато излиза и първият им общ проект „Обичай ме“. През 2008 г. празнува 30 години на сцената, а през 2011 г. продължава да концертира и с колегите си от „Фамилия ТоникаРалица Ангелова и Драгомир Димитров като трио, след заболяването на Георги Найденов – Гого.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Милица от „Тоника“ мачтае да готви в своя кръчма. // написано от Николай Москов. публикувано от www.24chasa.bg, 4 юни 2011, раздел: Article. Посетен на 12 декември 2016.
  2. Милица Божинова. // написано от Лео Богдановски. публикувано от www.bgestrada.com, 2016, раздел: bgestrada. Посетен на 12 декември 2016.
     Портал „Музика“         Портал „Музика          Портал „България“         Портал „България