Мили Меджлис (Азербайджан)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мили Меджлис
Milli Məclis
Обща информация
Типеднокамарен парламент
Ръководители
ПредседателСахиба Гафарова
ПартияНов Азербайджан
Избран10 марти 2020 г.
Състав
Членове125
Парламентарни групи     НА (70)
     ПГС (3)
     ПР (1)
     Независими (41)
Допълнителна информация
Основаване28 маи 1918 г.
Последни избори9 марти 2020 г.[1]
СедалищеБаку
Уебсайтwww.meclis.gov.az
Мили Меджлис в Общомедия

Мили Меджлис (на азербайджански: Azərbaycan Respublikasının Milli Məclisi) е еднокамарният парламент на Азербайджан. Създаден е на 28 май 1918 г., когато Азербайджан обявява своята независимост.

История[редактиране | редактиране на кода]

Мили Меджлис е създаден на базата на съгласуване в помирителната комисия на Върховния съвет на Азебайджан на 26 ноември 1991. Първите парламентарни избори в историята на независим Азербайджан се провеждат през 1995 година. Мнозинството от гласовете е получено от Гейдар Алиев и партия „Нов Азербайджан“ (62%).[2]

Гейдар Алиев – 3-ти председател на Мили Меджлис Азербайджан

Функции и правомощия[редактиране | редактиране на кода]

Държавната власт на Република Азербайджан се основава на принципа на разделение на властите. В съответствие с Конституцията, изпълнителната власт принадлежи на президента на Република Азербайджан. Законодателната власт се упражнява от парламента на Република Азербайджан – Мили Меджлисът.

Мили Меджлисът на Азербайджанската република се състои от 125 членове. Депутатите се избират с мнозинство чрез всеобщо, равно и пряко избирателно право, както и чрез лично и тайно гласуване. Изборите се провеждат на всеки пет години, в първата неделя на ноември. Всеки гражданин на Република Азербайджан, който не е по-млад от 25 години, може да бъде избиран за депутат. За депутати не се избират лица с двойно гражданство, длъжностни лица от изпълнителната и съдебната власт, участващи в други платени дейности, с изключение на научна, педагогическа и творческа дейност. Също така лица, осъдени за тежки престъпления и изтърпяващи присъда в затвора и религиозни лидери, чиято вина е потвърдена от съда[3].

Резултати от последните избори[редактиране | редактиране на кода]

На 7 ноември 2010 за Народно събрание на Азербайджан гласуват 50,14% (2 480 205) от имащите право на глас. Кандидатите за народни представители са 690. Повечето от депутатите са от пропрезидентстката партия „Нов Азербайджан“ или са безпартийни.

Партия Брой депутати Δ (в сравнение с изборите през 2005 г.)
Нов Азербайджан 74 ▲13
Партия гражданска солидарност 3
Партия Родина 2
Безпартийни кандидати 38 ▼5
Граждански движения 8 ▲5

В страната има повече от 30 политически партии и движения. Основните от тях са: „Нов Азербайджан“, „Национална независимост на Азербайджан“, „Мусават“, „Народен фронт на Азербайджан“, „Либерална партия на Азербайджан“, „Азербайджанска социалдемократическа партия“, „Демократическата партия на Азербайджан“.

Партия ”Нов Азербайджан”[4][редактиране | редактиране на кода]

Лидери Гейдар Алиев (до 31 октомври 2003), Илхам Алиев (от март 2005)
Основана 18 декември 1992
Идеология Азербайджански национализъм, либерална, консерватизъм, социална пазарна икономика.
Брой членове 518 000 (в края на 2009)
Пощенска марка на Азербайджан (2000) с логото на Партия „Нов Азербайджан“
Лидер на партия „Нов Азербайджан“ – Илхам Алиев

Ръководство[редактиране | редактиране на кода]

Председател на Народното събрание на Република Азербайджан, избран на 29 ноември 2010 е Октай Сабир Асадов.

Комисии[редактиране | редактиране на кода]

 1. Комисия по правна политика – водеща в развитието и прилагането на правната политика на държавата, както и създаването на проекти за закони и решения, свързани с изграждането на държавата.
 2. Комисията по сигурност и отбрана – водеща за закони и решения, свързани с националната сигурност и отбраната.
 3. Комисия по икономическа политика – водеща в разработването и изпълнението на публичните финанси и фискална политика, в икономическата политика, както и по проекти за закони и решения, свързани с одобряването и изпълнението на държавния бюджет.
 4. Комисия по природни ресурси, енергия и околна среда – водеща в областта на опазването на околната среда, природните ресурси и енергия.
 5. Комисия по селскостопанска политика – водеща в разработването и изпълнението на селскостопанската политика на правителството.
 6. Комисия по регионална политика – водеща в разработване и прилагане на публичните политики, свързани с местната власт.
 7. Комисия по социална политика – водеща в разработване и изпълнение на държавната социална политика.
 8. Комисия по образование и наука – водеща в разработване и провеждане на държавната политика в областта на науката и образованието.
 9. Комисия по култура – водеща в разработване и прилагане на държавната политика в областта на културата и опазването на културните ценности.
 10. Комисия по международни и между парламентарни връзки – водеща в разработване и прилагане на външната политика на Република Азербайджан.
 11. Комисия по човешките права – водеща в разработване и провеждане на държавната политика в областта на защита на човешките права и свободи.[5]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. Azərbaycan Respublikasının Milli Məclisi // 22 ноември 2007. Посетен на 6 юни 2013.
 2. Милли Меджлис Азербайджана // 4 май 2013. Посетен на 6 юни 2013.
 3. Азербайджан // 19 март 2011. Архивиран от оригинала на 2013-06-06. Посетен на 6 юни 2013.
 4. Yeni Azərbaycan Partiyası // 10 януари 2010. Архивиран от оригинала на 2013-05-31. Посетен на 6 юни 2013.
 5. Azərbaycan Respublikasının // 19 март 2011. Посетен на 6 юни 2013.