Милко Борисов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Милко Борисов
български физик
Роден
Починал
София, България

Националност  България
Образование Софийски университет „Св. Климент Охридски“
Научна дейност
Област Физика
Образование Софийски университет
Работил в Софийски университет, Българска академия на науките

Милко Борисов Иванов е виден български физик, академик, член-кореспондент, дългогодишен преподавател, създател на Института по физика на твърдото тяло при Българската академия на науките и негов директор от 1973 до 1991 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 18 февруари 1921 г. в София. От 1939 до 1943 г. учи физика във Физико-математическия факултет на Софийския държавен университет. По това време ръководител на катедрата по опитна физика е професор Георги Наджаков. След войната се дипломира и работи като асистент на проф. Георги Наджаков (1945-1948). След създаването на Физическия институт към БАН е прехвърлен в него, но продължава да участва в преподавателската работа на катедрата по експериментална физика като доцент и професор. Чете курса по обща физика. Въвежда нови университетски курсове: „Увод във физиката на твърдото тяло“ и „Физически основи на акустоелектрониката и акустооптиката“ и издава първите университетски учебници за тях. Специализира в ГДР и СССР.

Проф. Милко Борисов е бил заместник-директор на Физическия институт при БАН, декан на Физико-математическия факултет и два пъти заместник-ректор на Софийския университет. През 1972 г. отделенията на Българската академия на науките са преобразувани в Единни центрове. Акад. Милко Борисов е единственият директор на Единния център по физика до закриването му през 1988 г.

Умира на 5 ноември 1998 г. в София.

Приноси[редактиране | редактиране на кода]

Интересите на акад. Милко Борисов са в областта на физиката на твърдото тяло. Полага основите на изследвания в областта на акустоелектрониката в България. Проучва физика на плазмата и парамагнитния резонанс. Създава група по история на физиката при Института по физика на твърдото тяло, която отпечатва две книги за разпространението на физическите знания в България през 19 век. Има 15 авторски свидетелства. Ръководител е на 10 успешно защитени дисертации.

Посмъртно признание[редактиране | редактиране на кода]

Първата сесия в памет на Милко Борисов е проведена през 2003 г. Под редакцията на акад. А. Г. Петров и доц. Илия Илиев Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ отпечатва сборник с научните доклади от нея през 2006 г. Мемориална сесия, посветена на 90 години от рождението на Милко Борисов, е организирана от Института по физика на твърдото тяло на 18 февруари 2011 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]