Милован Джилас

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Милован Джилас
югославски политик
Милован Джилас 
Роден: 4 юни 1911
село Подбишче, Черна гора
Починал: 20 април 1995
Белград, Сърбия

Милован Джилас (на сръбски: Милован Ђилас или Milovan Đilas) е черногорски и югославски политик и философ, роден на 4 юни 1911 г. в Черна гора. Първоначално е убеден агитатор и пропагандист на комунистическата идеология, по-късно той се превръща в яростен неин критик.

Живот и дейност[редактиране | edit source]

Джилас произхожда от селско семейство. Следва философия и правни науки в университета в Белград. През 1932 г. се придъединява към нелегалната тогава Югославска комунистическа партия. В годините 1933-1936 г. е арестуван. През 1938 г. става член на ЦК на партията , а през 1940 г. на Политбюро.

Джилас взема участие в партизанската война в Югославия като член на Върховния щаб на наросоосвободителната армия на Югославия. През 1944 г. посещава и Москва.

През 1945 г. Джилас е министър на Черна гора, а след това е министър без портфеил в множество правителства на Югославия. Заедно с Едвард Кардел, отхвърлят първия вариант на македонска азбука, който е бил по-близък до българската, за да се утвърди втори вариант, по-близък до сръбската азбука.

През 1954 г. се стига до скъсване на отношенията между Джилас и Тито, при което Джилас е отстранен от ръководните постове в партията и държавата. Поради "становища срещу интересите на Югославия" той е два пъти осъждан и вкарван в затвора.

Умира на 20 април 1995 г. в Белград. Предсмъртното му желание — да бъде опят от поп по сръбския православен обичай, е изпълнено. Погребан е в семейната гробница в село Подбишче.

Творчество[редактиране | edit source]

Милован Джилас през 50-те години на 20-ти век написва легендарното произведение Новата класа заради което попада в затвора. То дава ключов принос за изясняването на природата на новите елити в Източна Европа в годините след Втората световна война.

Новата класа според Джилас не е нищо друго освен тъй наречената номенклатура в социалистическата държава. Това нова политическа класа,заместваща отсъстващата средна класа. Тя е изнамерила нещо непостижимо за Марксовата политическа икономия. Вместо да се развива по схемата "стока-пари-стока" (или "пари-стока-пари"), тя се обогатява по схемата "политика-пари-политика" (или "пари-политика-пари"). Така политиката става еквивалент на стоката и същевременно си запазва "тънката разлика". Щом те свалят от номенклатурния пост, губиш привилегиите.

Като дата на официалното издание на „Новата класа“ се сочи 1961, Лондон. Написал е още “Разговори със Сталин”, “Несъвършеното общество” и други.