Милотице (замък)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Милотице
Карта
Местоположение в Milotice
Информация
Страна Чехия
ОснователЧехия
Сайтwww.zamek-milotice.cz
Милотице в Общомедия

Милотице (на чешки: Milotice) е бароков замък, разположен в едноименната община в окръг Ходонин. Има един от най-добре запазените комплекси от сгради и градинска архитектура от бароковия период.

През 2019 г. в замъка е заснет филмът „Последният аристократ“ на режисьора Иржи Вейделек, базиран на книгата на местния кастелан Евжен Бочек.

Собственици[редактиране | редактиране на кода]

Първите известни собственици на Милотице са владетелите на Ронов през 1360 г. От второто десетилетие на XV век имението е във владение на владетелите на Мораван, при които Милотице става укрепено седалище на хуситите. През 1460 г. те са заменени от рода Краварж, а в началото на 80-те години на същия век – от владетелите на Ойнице. В края на XV век вече родът Застрижизъл притежава имението със замъка, и прави Милотице център на обширните си владения. След 60-годишното им управление, имението преминава в ръцете на рода Жеротини. През втората половина на 16 век настъпва период на честа смяна на собствениците – Жеротините са заменени последователно от владетелите на Липа, Хаугвицови от Бискупице, Бернард Лудвик Товар и Кристина от Рогендорф. Още по-чести промени в собствеността настъпват през първата половина на 17 век. Те са свързани с продължаващата Тридесетгодишна война, която води до фактическо опустошение на имението. Сред по-известните собственици на Милотице от това време е Албрехт от Валенщайн.

Напълно опустошеното имение е купено през 1648 г. от Габриел Серений, по-късно моравски земски хетман, който веднага започва възстановяването му. През 1715 г. в замъка е роден Карел Йозеф Адолф, син на придворния художник на рода, Йозеф Франтишек Адолф. [1] Серениите владеят Милотице, заедно с замъка, до 1811 година. Между 1811 и 1888 г. замъкът е записан като собственост на имената на владетели от родовете Хосо д'Алекур и Ардег.

Обединеният герб на Карел Антонин Серений и Мария Терезия на фасадата на замъка

От 1888 г. до 1945 г. замъкът и свързаното с него имение са под контрола на рода Зейлерн. За основател на клона на рода в Милотице се смята Карел Максмилиан Зейлерн-Аспан, който през 1849 г. се жени за една от наследничките на имението, Мария Алойзия Ардег. Синът им, Карел Франтишек Зейлерн, през 1888 г. изкупува всички наследствени дялове и става едноличен собственик на Милотице. Карел Франтишек,[2][3] който няма деца, завещава имението на племенника си Ладислав Зейлерн, който живее в замъка от 1916 г. до 1945 г., когато сградата е конфискувана въз основа на Бенешовите декрети.

Главната фасада на замъка

Съвременният замък е собственост на държавата, управлява се от Националния институт за паметниците и от 1974 г. е отворен за публични посещения.

Посещения на замъка [4][5]
година Брой посетители
2015 31 429
2016 37 020
2017 44 241
2018 42 684

История на строителството[редактиране | редактиране на кода]

На мястото на днешния замък първоначално е имало укрепена къща с ров, спомената през XIV век. До днешно време е останал само ровът около замъка. Някъде между 1586 и 1596 г. укрепената къща е преустроена в едноетажен замък в ренесансов стил, собственост на Бернар Лудвик Товар от Айнзефелд в Долна Австрия. През 70-те години на XVII век, на сградата е изграден втори етаж, а по-късно са построени четирите ъглови кули.

Изглед от градината

Замъкът придобива съвременния си бароков облик след две реконструкции при Карел Антонин Серений, през 1719 – 1725 и 1738 – 1743 г. Въпросът за архитектите все още не е установен със сигурност, за такива са смятани Доменико Мартинели, Йохан Бернар Фишер от Ерлах, Антонио Сол и Кристиан Александър Едтъл. В началото на 21 век, бърненският майстор-строител Франтишек Бенедикт Кличник, който ръководи строителните работи по време на първата фаза на промените в замъка през 1719 – 1722 г., започва да се свързва и с втората фаза на бароковите промени, когато създава овалното оформление на двора. Промените по сградата в периода 1723 – 1743 г. са извършени от Мартин Пахност, майстор зидар от Ходонин.

От 18 век няма значителни строителни модификации, което прави района на замъка Милотице един от най-запазените комплекси от сгради и градинска архитектура от бароковия период в Чехия.

Градини[редактиране | редактиране на кода]

Френска барокова градина[редактиране | редактиране на кода]

Изглед към френската барокова градина

Първото споменаване на декоративната градина на замъка Милотице е от 1637 г. Първоначалните работи по френската барокова градина в източната част на комплекса са от 1716 г., вероятно под ръководството на виенския градински архитект Йохан Антон Цинер. Точната форма от това време не е известна, но е документирано съществуването на няколко малки летни беседки и каменна волиера. През първата четвърт на 19 век градината е частично преобразувана в английски парк. През 20 век по оста на парка са издигнати двойка фонтани. Реставрацията на френската градина е извършена в периода 1968 – 1972 г. по проект на бърненския архитект Душан Ридъл.

Фазанерия[редактиране | редактиране на кода]

Летен ловен павилион от 1766 г.

Зведообразната фазанерия, със сходящи алеи и ловен павилион на мястото на събирането им, е построена през 60-те години на 18 век от тогавашния собственик Франтишек Лудвик Серений. Пространството е в непосредствена близост до северната страна на френската барокова градина. През 19 век фазанерията допълнително е романтизирана с изграждането на готически павилион, така наречените Руини. В края на 20 век е изграден и малък рибарник.

Градина за съхранение, реновирана през 2013 г.

Цветна градина[редактиране | редактиране на кода]

Градината за съхранение на цветя е реновирана през 2013 г. по оригинала от 19 век и е свързана с южната част на френската барокова градина. Тя е разделена аксиално на три квадратни единици и завършва с езерце. Градината е използвана по време на последния собственик за нуждите на сградата, като снабдявала замъка с цветя за украса, зеленчуци и плодове, и е осигурявала семена за освежаване на алеите на парка.

Забележителности в района[редактиране | редактиране на кода]

Приземна зала от 1722 г.
  • Приземна зала – зала на приземния етаж от 1722 г., свързваща вътрешния двор с градинския партер
  • Оранжерия – две сгради от 1738 – 1743 г., в които са отглеждани екзотични растения и дървета; в днешно време в тях има изложба на моравски барокови скулптури
    Готически павилион от първата четвърт на 19 век
  • Статуя на бог Янус – двуглава скулптура на горния партерен етаж, през Ренесанса бог Янус се е считал за символ на миналото и бъдещето
  • Статуя на мечка с герба на рода Застрижил – донесена в Милотице от замъка в Сватоборжице
  • Каменна чешма на горния партерен етаж – построена от последния собственик Ладислав Зейлерн през 1921 г.
  • Ренесансов фонтан – построен през 1587 г. от Бохуш Морковски от Застрижил за замъка в Сватоборжице, прехвърлен в Милотице през 20 век
  • Поклонна ниша на св. Йоан Непомуцки – оформена през 1765 г. от Франтишек Лудвик Серений в оградната стена на фазанерията
  • Ловен павилион – издигнат в центъра на фазанерията през 1766 г.
  • Готически павилион – датиран към първата четвърт на 19 век, преди това заобиколен с воден ров и с вътрешна декорация от натрошен камък
Ренесансов фонтан от 1587 г.

Разглеждане на забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Дъщерята на последния граф на Милотице Марие Хенриета Норман-Оденхоу, род. Зейлерн (1918 – 2008)

Основна схема[редактиране | редактиране на кода]

През 2005 г. интериорът на замъка Милотице претърпява промени, насочени към привеждане на представителните пространства на замъка към действителния им изглед от първата половина на 20 век, когато замъкът е обитаван от семейство Зейлерн-Аспан. По време на обиколката посетителите разглеждат начина на живот и ежедневието на последния собственик Ладислав Зейлерн, съпругата му Антоанета (родена Лудон) и четирите им деца. Обиколката е проектирана въз основа на разказите на дъщерята на последния граф на Милотице, Марие Хенриета Зейлерн (1918 – 2008).

Костюмирани обиколки[редактиране | редактиране на кода]

В района на замъка е възможно да се заемат реплики на рокли от епохата на барока, рококо или романтизма за разходки из градината и дворовете. Дрехите са направени в шивашката работилница на замъка. През месеците май и юни за децата от детските градини и от 1-ви до 3-ти клас се организират специални обиколки с костюми, по време на които децата, облечени в костюми от замъка, са предвождани от самата „графиня на Милотице“.

През годината в района на замъка се провеждат редица културни събития, сред които етнографският куойвски фестивал Долнячка.

Панорамно изображение на замъка Милотице

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Matriční záznam o narození a křtu farnost Milotice
  2. Franz Karl Graf von Seilern // с. 3.
  3. Denní zprávy // с. 2.
  4. PAMATKY navstevnost 2017 // Архивиран от оригинала на 2020-03-18. Посетен на 2020-04-26.
  5. PAMATKOVE OBJEKTY // Архивиран от оригинала на 2020-03-18. Посетен на 2020-04-26.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Milotice (zámek) в Уикипедия на чешки. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​