Милош Павлов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Милош Кръстев)
Милош Павлов
български революционер
Милош Павлов и Трифон Манолов от Стеблево
Милош Павлов и Трифон Манолов от Стеблево

Роден
Починал

Милош Кръстев Павлов е български революционер, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Милош Павлов е роден в дебърското село Безово, тогава в Османската империя. Работи като каменоделец в Албания и Сърбия. Присъединява се към ВМОРО и става секретар в четата на братовчед си Марко Павлов. С нея участва в Илинденско-Преображенското въстание, а след потушаването му е назначен за районен войвода в Дебърско. Милош успява да унищожи войводата на сръбската чета, действаща в Дримкол, сърбоманина Пандил и да неутрализира Георги Цветков Дримколски. Един от четниците на Пандил, албанецът Джемаил Марка по-късно в 1909 година оглавява нова сръбска чета в Дримкол.[1]

Дримколската чета на ВМОРО: Панде Димитров от Нерези, Павле Ильов от Нерези, Петре Иванов от Нерези, Спасе Пелтекот от Глобочица, Ильо Наумов от Ябланица, Милош Кръстев от Безево, Трифон Манолов от Стеблево, Марко Павлов от Безево, Алексо Новов от Нерези, Тане Мартинов от Нерези, Йован Танев от Нерези

На 6 март 1906 година четата на Милош Павлов е предадена от сърбоман[2] и обградена при село Нерези. Милош Павлов се самоубива, за да не попадне в ръцете на аскера, а братовчед му Марко Павлов с двама четници се спасяват.[3][4] В Нерези загиват още Вельо Велков и Митре Георгов от Ташмарунища.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Дебърски глас, година 1, брой 22, 30 август 1909, стр. 4.
  2. Дебър, година ІІ, брой 5, 24 март 1906, с. 2-3.
  3. Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация: Войводи и ръководители (1893-1934): Биографично-библиографски справочник. София, Издателство „Звезди“, 2001. ISBN 954-9514-28-5. с. 122.
  4. Пелтеков, Александър Г. Революционни дейци от Македония и Одринско. Второ допълнено издание. София, Орбел, 2014. ISBN 9789544961022. с. 338.