Милош Яковлевич

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Милош Яковлевич
Милош Јаковлевиќ
югославски лекар
Роден
Починал

Милош Авросиев Яковлевич (на македонска литературна норма: Милош Авросиев Јаковлевиќ) е югославски и македонски лекар, педиатър.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 19 юни 1892 година в село Галичник. Учи медицина в Бордо, където и взима докторска степен през 1920 година. След това специалицира във Виена и Лондон и създава първия детски диспансер на територията на Македония.

Чиновник е в Бановината, формално сърбоманин, и член-съдружник е на списанието „Луч“.[1] Според Коста Църнушанов в „Луч“ „Яковлевич пишел хубави статии по икономическите въпроси. Той бил близък на останалите патриоти българи, не ги клеветял, при все че знаел какви са по народностни чувства, дори ги защитавал пред органите на властта. Давал да се разбере, че за него населението на Македония е българско. Затова през 1941 година, когато дойдоха българските власти, не е избягал в Сърбия,[2] дори е постъпил на българска държавна служба. В статиите си понякога се подписвал с македонското си презиме Търпеновски.“[3]

След войната при установяването на комунистическата власт става член на Президиума на Народното събрание на Социалистическа република Македония. Участва като доброволец на Солунския фронт. В периода 1948-1950 година е председател на Педиатричната секция на Македонското лекарско дружество[4].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Църнушанов, Коста. Македонизмът и съпротивата на Македония срещу него. Университетско издателство „Св. Климент Охридски“, София, 1992, стр. 152 - 153.
  2. Църнушанов, Коста. Македонизмът и съпротивата на Македония срещу него. Университетско издателство „Св. Климент Охридски“, София, 1992, стр. 153.
  3. Църнушанов, Коста. Македонизмът и съпротивата на Македония срещу него. Университетско издателство „Св. Климент Охридски“, София, 1992, стр. 154.
  4. Македонска енциклопедија, том I. Скопје, Македонска академија на науките и уметностите, 2009. ISBN 978-608-203-023-4. с. 631.
     Портал „Македония“         Портал „Македония