Мимеи Огава

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мимеи Огава
Мимеи Огава, 1953 г.
Мимеи Огава, 1953 г.
Роден7 април 1882 г.
Починал11 май 1961 г. (79 г.)
Токио, Япония
Професияписател
Националност Япония
Активен период1904-1961
Жанрдрама, детска литература
ДецаСузуе
Мимеи Огава в Общомедия

Мимеи Огава (на японски: 小川 未 明 Mimei Ogawa) е японски писател на произведения в жанра драма и детска литература.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Мимеи Огава, с рожд име Огава Кеншуку, е роден на 7 април 1882 г. в Такада, Ниигата, Япония. Израства с приказките на баба си. Когато е 15-годишен семейството му се премества в Касугаи. През 1905 г. завършва английска филология в университета „Васеда“, по това време център на японския натурализъм. В университета посещава лекции на Лафкадио Хърн, Хисаши Шимамура и Шойо Цучучи. Започва да пише поезия и разкази още в университета. Публикува първия си разказ „Скитащи деца“ през 1904 г. в списание „Нова литература“, а преди за завърши и разказа „Снежна перла“. След дипломирането си работи като редактор на вестници като „Младежка библиотека“ и „Нов читател“, и списание „Северна литература“.

Първоначално пише романтични истории и разкази за тежкия живот на работниците и селяните, но те нямат успех. През 1910 г. публикува първия си сборник с приказки. Приказките му отразяват естествената романтика и чистата любов, имат поетичин дух и високо художествено съвършенство. Той е известен в Япония като основател на модерната детска литература, със значение сравнимо с това на Ханс Кристиан Андерсен, и са нов показател за детската и младежка литература в страната. За своите истории писателят адаптира случки от ежедневието и произведенията му имат силна социална насоченост. В тях изразява философска и религиозна символика показваща вечния цикъл на живота.

Една от най-известните му приказки са „Русалката и червените свещи“, „Дива роза“, Момичето крава“, „Златният пръстен“, и др.. Пише общо повече от хиляда разкази и приказки.

През 1925 г. става член на Асоциацията на японските писатели. През 1946 г. получава литературната награда „Нома“. Същата година е съосновател на Асоциацията на писателите на детска литература на Япония и през 1949 г. става нейния първи президент. От 1953 г. става член на Националния институт по изкуствата.

Мимеи Огава умира от инсулт на 11 май 1961 г. в Токио. В родния му град е учреден литературен музей, а през 1992 г. в негова памет е именувана литературна награда на префектура Ниигата за детска литература.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

Паметник в част на писателя в родния му град с извадка от негово стихотворение
някои от произведенията му
  • Aoi Tokeidai (1916)
  • Akai Rousoku to Ningyo, 赤いろうそくと人魚 (1921)
  • Kūchū no geitô, 空中 の 芸 当 ()
  • Nobara (1922)
  • Tsukiyo to Megane (1925)
На български език

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]